Dagens PS

SAS aktie rasar – största tappet på tio år

SAS med vd Rickard Gustafson har sålt resor för 6,8 miljarder norska kronor som inte kan genomföras. Nu ska notan till drabbade passagerare betalas. (Foto: TT)
SAS med vd Rickard Gustafson har sålt resor för 6,8 miljarder norska kronor som inte kan genomföras. Nu ska notan till drabbade passagerare betalas. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 05 dec. 2019Publicerad: 05 dec. 2019

SAS redovisade i dag sin delårsrapport för fjärde kvartalet. När flygbolaget nu stänger böckerna för 2019 är det med ett resultat i linje med prognosen – men 1,3 miljarder lägre än ifjol. Aktien rasar på rapporten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SAS rapport för fjärde kvartalet visade ett starkt resultat med ökad vinst på 307 miljoner jämfört med samma period förra året.

Helårsrapporten går i linje med vad företaget beräknade tidigare i höstas, men resultatet är 1,3 miljarder lägre än 2017/2018.

LÄS MER: SAS landar året med starkt fjärde kvartal >

I samband med rapporten nämner SAS tre huvudorsaker till det minskande resultatet: högre bränslekostnader, försvagade valutor i Norden samt den pilotstrejk som inträffade i våras.

SAS vd Rickard Gustafson spår tuffare tider för branschen under nästa år:

”De osäkra ekonomiska framtidsutsikterna och framväxande avmattningen i stora ekonomier kommer att påverka efterfrågan från kunderna negativt. Den fortsatt svaga svenska och norska kronan mot US-dollarn och euron förblir också en utmaning. Inför nästa år förutser vi därför en betydande lägre marknadstillväxt, både i fråga om efterfrågan och utbud”, skriver han i rapporten.

Samtidigt står han fast vid att bolaget inte har några planer på att skära ner antalet flyglinjer, i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Aktien är i skrivande stund back 16 procent på Stockholmsbörsen, det värsta raset på en dag på tio år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]