När investerare väger in ekonomiska och geopolitiska risker med globala fonder säljs allt fler kinesiska aktier av och snabbar på ett uttåg för globala fonder.
Ökad försäljning av kinesiska aktier
Mest läst i kategorin
På tisdagen tappade MSCI China Index hela 2 procent och går mot sjätte dagen i rad av nedgång, det blir i så fall den längsta perioden av förlust sedan oktober, det rapporterar Bloomberg.
Geopolitiska spänningar avskräcker
Investerare anser fortsatt att geopolitiska spänningar är en avskräckande faktor, och förra veckans planer från USA, att begränsa investeringar i viktiga delar av den kinesiska ekonomi, överraskade inte.
Kinas ekonomi växte i den snabbaste takten på ett år under första kvartalet och i mars steg detaljhandeln, men medan den konsumtionsdrivna återhämtningen tar fart har landets högsta ledare lyft fram risker med återhämtningen.
Tappar även i Hongkong
“Investerare verkar oroa sig för hållbarheten i Kinas återhämtningen och de ökade geopolitiska spänningarna”, säger Redmond Wong, strateg på Saxo Capital Markets HK, till Bloomberg.
Hang Seng China Enterprises Index för kinesiska som är aktier noterade i Hongkong, har tappat mer än 5 procent i april, det är näst sämst av alla 90 globala aktiemätare som Bloomberg följer.
Det är långt ifrån tidigare prestation, i januari var indexet bland världens bäst presterande till följd av Kinas återöppning efter förra årets covid-19-nedstängningar.
Ökat fokus mot företagande väntas
Via handelsförbindelser med Hongkong sålde på tisdagen utländska fonder aktier i Kina till ett nettovärde av 754 miljoner dollar, nästan 7 780 miljoner kronor.
Investerare har samtidigt sökt sin tillflykt till statsobligationer där tioårsräntan, under tre dagar fram till måndagen, sjunkit på interbankmarknaden.
Aprilmötet för politbyrån i Kinas kommunistiska parti, landets högsta beslutande organ, väntas vända sitt politiska fokus mot att öka företagens förtroende och öka antalet jobb, men utan att lägga till någon extra stimulans.
Kinas centralbank har signalerat att den ska börja slå tillbaka mot pandemistimulanserna.
Trög utveckling frustrerar
“Europeiska investerare som vi träffade förra veckan är frustrerade över den tröga utvecklingen på de kinesiska marknaderna, liksom investerare i HK/Kina”, skrev Bank of Americas strateger på måndagen, enligt Bloomberg.
Strategerna tillade att med tanke på geopolitiska spänningar är folk osäkra på lång sikt och ovilliga att “köpa och vänta”.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Blandat i Asien inför ekonomiska rapporter
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.