Dagens PS

Ny betaltrend sänker bankerna - Sverige i täten

Världens ögon riktas mot Sverige när det gäller denna nya betaltrend som även innebär ett hot mot bankernas kortbetalningar Det visar en färsk rapport från Worldpay global payment report. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 30 nov. 2021Publicerad: 30 nov. 2021

Inom betalvärlden riktas nu blickarna mot Sverige. Det är nämligen här som en ny betaltrend för e-handel startade och växer sig allt starkare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För svenskarna är det naturligt att betala senare eller på avbetalning. Men ”buy now pay later” (BNPL) är verkligen inget vedertaget begrepp runt om i världen. Det visar en färsk rapport från Worldpay global payment report

Sverige i täten

I Europa är det bara 7 procent som nyttjar BNPL. I USA är siffran blott 2 procent. Sverige toppar rankingen. Här är det nu nästan var fjärde konsument på nätet som väljer BNPL. Och det är numera inte bara de yngre som använder den här betalmetoden.

Minskade kortbetalningar för bankerna

Det har fått bland annat investmentbanken Morgan Stanley att bli orolig för bankernas framtida vinster. Kortbetalningar har varit en stadig och växande del i bankernas intjäning.

Enligt Morgan Stanley utgör de i snitt 6 procent av vinsterna för banksektorn i Europa. Nu riskerar den att minska och betalströmmarna flyttas istället över till Klarna och andra utmanare.

BNPL inkörsport för Klarna

Morgan Stanley bedömer att BNPL är den snabbast växande betaltrend i såväl Europa som USA. Och det brådskar för bankerna att erbjuda motsvarande erbjudande om de inte ska fortsätta att tappa mark till uppstickarna.

ANNONS

BNPL är en utmärkt inkörsport för utmanarna att etablera kundkontakt

Relaterade artiklar:

Klarna i allians med konkurrenten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]