Tillväxtbolagen på Stockholmsbörsen har i snitt fallit med i storleksordningen 30–40 procent det senaste halvåret. Det kan visserligen vara en viss eftersläpning men än så länge syns inga spridningseffekter till den onoterade världen.
Nu över tusen "Unicorns" - deras värdering en allt större utmaning
Mest läst i kategorin
Det naturliga är annars att förändringar i börsvärderingar också återspeglas i prissättningen av onoterade bolag.
Värdering av onoterat en allt större utmaning
Det här har inte varit något problem när börsen har stigit, som varit fallet de senaste 13 åren. Nu blir det besvärligare.
Ett säljargument för att locka kapital till onoterade bolag är just att nästa kapitalrunda sker till en högre värdering. Nu blir det ett grannlaga problem att motivera högre värden när tillväxtbolagen på börsen har tankat.
Rimligtvis kommer det vara mer hemlighetsmakeri kring bolagens kapitalanskaffningar framöver. Att skylta med sänkt värdering är ingen bra marknadsföring.
Senaste nytt
Onoterat har hållit emot – ökat med 70 procent
Men än så länge har de onoterade bolagen hållit emot. Ett bevis på det är att antalet unikorns – onoterade bolag som värderas till minst en miljard dollar – fortsatt att öka i antal i världen.
I början på månaden passerades den magiska siffran 1000 stycken. Det är en ökning med 41 sedan årsskiftet och jämfört med en utgången av 2020 så är tillväxten imponerande 70 procent. Allt enligt en analys från CB Insights – Technology Market Intelligence.
Svensk trio
Som vanligt är det USA som dominerar listan. Men Sverige har flera deltagare.
De största och mest kända är fintechbolaget Klarna, batteriföretaget Northvolt och ellastbilsbolaget Einride.
Ska bli intressant att följa vilka värderingar denna trio får vid nästa kapitalanskaffning.
Relaterade artiklar:
Största skillnaden någonsin i värdering av amerikanska och europeiska aktier.