Den som vill bli en framgångsrik investerare inom life science ska vara beredd att ägna sig åt att lägga pussel och spendera mycket tid på att sätta sig in i inte bara bolag, utan också forskning och marknad.
I huvudet på en Life Science-förvaltare
Mest läst i kategorin
Då kan man bli rikligt belönad och undvika en del av de 90 procent av projekten som misslyckas. Det förklarar Viktor Elmsjö, microcap- och smallcapförvaltare på Öhman Fonder i senaste avsnittet av Finansräven.
Viktor Elmsjö började med medicinsk forskning efter att ha läst medicin och biologi på universitetet. Men ett ekonomiintresse fick honom att skicka iväg en ansökan till Öhman Fonder, som nappade på anställde den då 26-årige ynglingen.
”Forskning och aktieplaceringar är rätt lika. Det handlar om att djupdyka. Lite som att lägga upp pussel”, förklarar Viktor Elmsjö.
Handlar om att vara nyfiken
Däremot anser han att det inte är nödvändigt att ha en medicinsk/naturvetenskaplig bakgrund för att bli en framgångsrik placerare inom life science.
”Handlar mer om att vara nyfiken.”
Det finns många life science-bolag med som handlas på de aktiemarknaderna i Stockholm.
”Helt fantastiskt att Sverige har så många företag inom den här sektorn. Vi har en bra grundforskning.”
En av förklaringarna till att Sverige har så många innovativa bolag inom life science är att jättarna Astra och Pharmacia och andra större svenska läkemedelsbolag sålts till utlandet, och därmed flyttade en betydande del av forskningen från Sverige.
”Många valde att starta egna bolag. Dessutom äger forskare på universitet i Sverige sina resultat och kan starta bolag kring dessa.”
Viktor Elmsjö har två aktier han gärna slår ett slag för. Ett är Intervacc som utvecklar vaccin för djur. Deras första produkt är ett vaccin för hästar som skyddar mot den allvarliga bakteriella och mycket smittsamma sjukdomen kvarka.
”Får en häst det här i ett stall måste man stänga ned stallet åtminstone en månad. Ett vanligt problem. Har en helt ny teknik.”
En annan aktie han gillar är svenska Tobii som är världsledande inom ögonstyrning. Bolaget har bland annat kommunikationshjälpmedel för funktionshindrade.