Småsparare har skäl att vara oroliga över att kommunistregimen i Kina har indirekt inflytande över Volvo Cars, anser Kinaexperter.
Kinaexperter varnar Volvo Cars småsparare
Mest läst i kategorin
Göteborgs-Posten var först ut med nyheten om att kommunistpartiet i Kina har ett ägarinflytande över Volvo Cars-ägaren Geelys olika bolag, vilket Dagens PS givetvis uppmärksammade.
“Det finns goda skäl att tro att det finns ett antal statliga trådar som löper in i Geelys olika bolag”, säger nu Claes Alvstam, professor emeritus vid Centret för international business studies vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, till Svenska Dagbladet.
Det där som Volvo Cars vd Håkan Samuelsson påstår, att Geely är ett kinesiskt familjeföretag, är en sanning med modifikation, anser Kinaexperten som kallar det för “en lite rosenkindad beskrivning” med tanke på hur verkligheten ser ut.
Det kan göra småsparare sömnlösa
Han säger också till tidningen att småsparare i Volvo Cars har anledning att vara orolig över ägarbilden i biltillverkaren. I synnerhet om Li Shufu, Geelybossen, kommer på kant med Kinas hårdföra regim.
Småsparare har då skäl att ligga vaken av oro om nätterna, anser Alvstam i SvD där även Oscar Almén, Kinaexpert på statliga forskningsinstitutet FOI, konstaterar att det privata näringslivet i Kina inte är ett så privat näringslivet.
Det är inget nytt, säger han i artikeln, att kommunistpartiet deklarerat att kinesiska företag inte är oberoende utan att företagen står under politisk kontroll.
Samtidigt är det tveksamt, säger han, om Volvo funnits i dag utan Geelys övertagande av bolaget.
Geely delägare i bannlysta militärbolag i Kina
GP släpper nu en ny bomb och avslöjar att Volvo-ägaren Geely deläger flera företag med svartlistade militärbolag i Kina, som bygger stridsvagnar och missiler.
“De tillhandahåller, skapar och tillverkar vapen och teknologi åt Folkets befrielsearmé”, berättar den amerikanske experten Adam Segal för tidningen.
Läs mer om det här: Geely äger företag med bannlysta militärbolag
Bedömare: Dra ner Kinaexponeringen
CNBC har talat med börsexperter som anser att Kina är farlig mark för investeringar.
När de regulatoriska riskerna ökar i Kina bör investerare minska sin exponering mot kinesiska aktier noterade i USA, anser exempelvis Jack Siu, investerarguru på Greater China på Credit Suisse.
Det handlar om att diversifiera och skydda portföljen, menar han.
Läs mer här: Credit Suisse rekommenderar minskad exponering mot USA-noterade kinesiska aktier
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.