Dagens PS

Kina får skulden när lyxaktier faller

Shoppare i Kina väntar utanför en Hermèsbutik i en återöppnad galleria
Shoppare i Kina väntar utanför en Hermèsbutik i en återöppnad galleria. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023

När det blev rusning efter lyxaktier och rallyt i sektorn drevs på fick Kina skulden, nu varnas det för att lyxaktier mått sin topp och Kina får skulden igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffror pekar på att återhämtningen i Kina avklingar och vänder den trend som i år gjort att LVHM och Hermès International till några av Europas favoritaktier, det rapporterar Bloomberg.

En femtedel av lyxmarknaden

Price Waterhouse Cooper uppskattar att kinesiska shoppare står för ungefär 20 procent av den globala lyxmarknaden på 325 miljarder dollar drygt 3 520 miljarder kronor.

Tecknen på avmattning i Kina ökar, i april låg detaljhandelsförsäljningen och industriproduktionen under prognoserna.

Kinas andel av lyxmarknaden väger ännu tyngre nu när USA eventuellt går mot en lågkonjunktur under andra halvåret, något som gör att tillväxten kan sänkas på två viktiga marknader.

Dramatisk nedgång för lyxaktier

Lyxaktiernas nedgång har varit dramatisk, bara några veckor efter att LVMH blev Europas första bolag att nå ett marknadsvärde på 500 miljarder dollar, nästan 5 416 miljarder kronor, har aktien förlorat över 50 miljarder dollar, 541,6 miljarder kronor, då investerare minskat sina innehav.

Även Bernard Arnaults privata förmögenhet påverkas, han har enligt Bloomberg Billionaires Index förlorat sin position som världens rikaste till Elon Musk.

Finns ingen felmarginal

ANNONS

I maj föll Stoxx Europe Luxury Index med nästan 5 procent, nedgången följer ett nästan 50-procentigt rally sedan oktober, när Kina återöppnade vadslagningen.

Det gjorde att värderingsmultiplarna för lyxaktier nästan nådde rekordnivåer, Hermès handlades till nästan 50 gånger terminsvinsten.

“Du har ingen felmarginal vid dessa värderingar. Att köpa höga värderingar är som att köra på motorvägen i 200 miles per timme. Det är bra, men om något går fel, det är något på vägen eller om du är lite för häftig med ratten, kan det gå illa mycket snabbt”, säger Raphael Thuin, chef för kapitalmarknadsstrategier på Tikehau Capital, till Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: “Kina visar tydliga tecken på återhämtning”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS