Amerikanska sanktioner har inte den negativa effekt på Huawei som USA hade hoppats. Det hävdar bolaget som snarare växer och hittar nya vägar.
Huawei växer tack vare amerikanska sanktioner
Mest läst i kategorin
USA vill försvaga kinesiska bolag genom sanktioner, bland annat Huawei. Men det har inte fått den effekten menar en av Huawei-cheferna, Eric Xu, utan snarare tvärtom, skriver CNBC.
Huawei “återföds”
Xu säger att bolaget istället “återföds” som ett resultat av de amerikanska sanktionerna där den kinesiska telekommunikationsjätten nu kan visa upp ett genombrott inom designen av halvledarteknik, skriver CNBC.
“Jag tror inte att Kinas halvledarindustri kommer sitta passivt, utan istället stärka sitt självförtroende och inte vara beroende av andra”, upper Eric Xu.
Halvledarindustrin står i fokus där både USA och Kina tävlar om att vinna viktiga andelar i den allt viktigare sektorn. USA har som bekant de senaste åren försökt få försprång inom området genom att införa sanktioner och exportrestriktioner på kinesiska bolag.
Men alla de aktionerna kommer alltså få motsatt effekt menar Xu.
Rekordlåga siffror
Kina måste dock isåfall på allvar se till att få igång sin inhemska produktion på alla plan inom halvledarindustrin.
För närvarande är landet beroende av utländska komponenter, däribland amerikanska, och därför slår sanktioner från just USA till hårt menar andra experter. Huawei visade rekordlåga siffror under 2022 som följd av sanktionerna – där nettovinsten sjönk med 69 procent, vilket är den största minskningen någonsin.
Kina har fortsatt lång väg att gå innan landet kan mäta sig med USA, Taiwan, Sydkorea och Japan som samtliga är betydligt större inom halvledare.
Läs även: Kinas nya billiga elbil: Kostar 45 000 kronor
Läs även: Begränsad halvledar-export – Japan följer USA:s linje
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.