Dagens PS

Här är börsens vinnare och förlorare

På Stockholmsbörsen har kurserna i snitt femfaldigats. Men det är ojämnt fördelat mellan olika sektorer. Ibland beroende på skillnader i vinsttillväxt. Men också till följd av att marknaden värderat upp, respektive ned, vissa sektorer. SEB har i nedan analys listat vinnarna och förlorarna de senaste 15 åren. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 jan. 2022Publicerad: 13 jan. 2022

Börsens vinnare har haft en fantastisk utveckling de senaste 13 åren, såväl i Sverige som i världen. På Stockholmsbörsen har kurserna i snitt femfaldigats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det har långt ifrån varit jämnt fördelat mellan olika sektorer. Ibland beroende på skillnader i vinsttillväxt. Men också till följd av att marknaden värderat upp, respektive ned, vissa sektorer.

Värderingarna har dragits isär rejält. Vissa sektorer värderas nu under historiskt snitt medan andra är skyhögt över.

75 procents högre P/E-tal

Banken SEB har åskådliggjort sambandet i grafen nedan. Den visar hur dagens P/E-tal förhåller sig till snittet de senaste 15 åren. Skillnaden är uttryckt i procent.

Källa: SEB

I snitt är värderingen, mätt som P/E-tal, 30 procent högre i världen nu jämfört med perioden 2006–2021. Den största uppvärderingen har ägt rum för bilar, teknologi och mjukvara.

Där handlas bolagen till 75 procents högre P/E-tal.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tesla 148 gånger vinsten

Att just bilar återfinns i toppen förklaras nästan enbart av elbilsjätten Tesla. Den prognosticerade vinsten i år för Elon Musks skapelse värderas till 148 gånger och Tesla står för halva börsvärdet i sektorn.

ANNONS

De ”gamla” bilmärkena” handlas som tidigare på ensiffriga vinstmultiplar.

Energibolag i botten

I andra änden av grafen återfinns de sektorer som nu värderas lägre än det 15-åriga snittet. Här återfinns energibolagen med 20 procents lägre värdering.

En av förklaringarna är att marknaden är skeptisk till att oljepriset kommer att bestå på de här höga nivåerna framöver.

Uppgivna investerare

För telekomoperatörer, som värderas 10 procent lägre än historien, är det nog snarast uppgivenhet som präglar investerarna.

Kurserna, liksom vinsterna, för telekomoperatörer har nästan varit oförändrade i två decennier. Utdelningen må vara lockande men inte kursutvecklingen.

Se upp för teknologi- och mjukvarubolag

Om historiska värderingar skall upprepas är det sannolikt i svansen på den här grafen man skall fiska för att hitta omvärderingspotential.

ANNONS

Om oljepriset håller sig på de här nivåerna och telekomoperatörerna får lite medvind av 5G och konsolidering så kan det gå fort.

Likaså finns det anledning att vara försiktig med framför allt teknologi- och mjukvarubolag. Samt med Tesla.

Relaterade artiklar:

Goldman Sachs: Därför skall du köpa aktier i Januari. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]