Svenska Ericsson faller nästan 12 procent på uppgifter om att telekombolaget kan ha mutat terrornätverket Islamiska staten, IS.
Ericsson rasar på misstänkta mutor till IS
Mest läst i kategorin
Vid klockan 12 var Ericsson-aktien ner med hela 11,38 procent på Stockholmsbörsen och bakgrunden är företagets egna uppgifter om att telekomjätten ägnat sig åt korruption i Irak.
I det ingick, som det verkar, finansiering av terrornätverket IS.
“Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, kommenterar Ericssons vd Börje Ekholm saken i Di.
Efter mediepåtryckningar gick Ericsson ut med ett pressmeddelande på tisdagen om sina smutsiga affärer i Irak.
Sannolikt gick Ericsson-mutor till IS
Det svenska telekombolaget har varit inblandat i utbredd korruption i landet med en “monetär donation utan tydlig mottagare; betalning till en leverantör för arbete utan en definierad omfattning och utan dokumentation; användning av leverantörer för att göra kontantbetalningar; finansiering av olämpliga resor och utgifter; och opassande användning av försäljningsagenter och konsulter”, framgår det och som Dagens PS berättat under onsdagsmorgonen.
Även om Ericsson inte säkert kunnat fastställa vilka mottagarna varit under den här tiden är det svårt att dra någon annan slutsats än att Ericsson betalat mutpengar till terrororganisationen IS och/eller andra terrornätverk som kontrollerade transportvägarna.
Nu straffar aktiemarknaden Ericsson vars aktie faller som en sten. I skrivande stund är Ericsson ner med nästan 12 procent.
Här kan du följa kursutvecklingen i Ericsson i realtid.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.