Många svenska småsparare direktäger aktier i Kina och gör nu dramatiska tapp, det rör sig om tvåsiffriga tal i år.
Dramatiska tapp i Kina för svenska småsparare
Mest läst i kategorin
Svenska Dagbladet berättar att tiotusentals svenskar direktäger aktier i Kina där stora börsvärden i år försvunnit i både Shanghai och Hongkong.
Den dystra utvecklingen i Kina orsakar dramatiska tapp för många svenska småsparare där 68 000 direktäger aktier via nätmäklarna Avanza och Nordnet bara i elbilsföretaget NIO.
NIO-aktien har i år fallit med hela 21 procent och Alibaba med 30 procent – för att nämna ett par exempel i SvD-kartläggningen.
Bakgrunden till kursrasen är bland annat att de kinesiska myndigheterna slår ner på snabbväxande företag i Kina med nya lagar och regleringar, bland annat har techsektorn drabbats hårt av toppstyrningen och i synnerhet e-handelsbjässen Alibaba som uppges ha tvingats dela upp och knoppa av sin betal- och lånetjänst.
Alibaba har mer än 25 000 svenska aktieägare
Enligt artikeln sitter över 25 000 svenskar med ett direktägande i aktier i Alibaba, där kursen dykt med 30 procent, berättar tidningen och konstaterar att mer än 20 000 svenskar även har aktier i elbilstillverkaren Xpeng vars aktie fallit med 10 procent i år.
“Det är ingen tvekan om att det är en helt annan risk i Kinainvesteringar idag jämfört med för ett år sedan. Risken har gått upp och kurserna har gått ner”, säger Henrik Oh, förvaltare för AMF:s aktiefond Asien Stilla havet, till SvD.
I artikeln framgår det att AMF:s aktiefond i Asien Stilla havet klarat sig ganska bra.
Sämre har det gått för Nordeas Kinafond, som är ner 3-4 procent sedan årsskiftet.
I snitt har en svensk Kinafond tappat 3 procent i år, visar sammanställningen, samtidigt som svenska småsparare har totalt omkring 15 miljarder kronor investerat i Kinafonder.
Dagens PS råd: Undvik Kinaaktier!
Augusti i år kännetecknades av stora utflöden av aktiefonder och Kinafonder utgjorde inget undantag utan svenskarna sålde då Kinafonder för drygt 700 miljoner kronor.
Enligt Fondbolagens förening, som står bakom statistiken, är den genomsnittliga avkastningen för en Kinafond minus 3 procent i år.
Det kan jämföras med snittavkastningen för en Sverigefond under samma tid, som gått upp 26 procent.
Dagens PS Investerardygnet skrev för bara någon dag sedan att det finns all anledning att undvika kinesiska aktier just nu, och framför allt på grund av de statliga ingreppen i företagens verksamheter. Läs mer om det: Kina dominerar trots pandemi och halvledarbrist
Kina står i dag fokus efter raset i det skuldtygda och skandalomsusade fastighetsimperiet Evergrande, där investerare och bostadsägare kräver sina pengar tillbaka och har demonstrerat utanför fastighetsjättens huvudkontor i Shenzhen innan polisen under tumultartade former slog ner på demonstrationen.
Evergrande kan nu vara på väg att kollapsa, “tyngd av ett berg av lån på motsvarande drygt 2 600 miljarder kronor” och som riskerar att förfalla, skriver Di.se på fredagsmorgonen.
Evergrande har, enligt Bloomberg News, meddelat banker om inställda räntebetalningar i nästa vecka.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.