E-handelsbolaget Bygghemma är inte värd en teckning inför börsnoteringen, skriver Dagens industri efter en närmare genomgång av företaget. Det som får affärstidningen att säga nej är ett antal faktorer, däribland den skyhöga värderingen, massor med goodwill och lån samt osäkra marginalutsikter.
Di varnar för hajpad notering: "Teckna inte"
Mest läst i kategorin
Di lyfter fram att Bygghemma framstår som rätt dyrt när man tar i beaktning att 82 procent av balansomslutningen utgörs av goodwill och immateriella tillgångar.
På samma sätt är skuldsidan på balansomslutningen rejäl där Bygghemma har knappt 1,2 miljarder kronor i räntebärande lån. Det går att ställa i förhållande till ett rörelseresultat på 91,5 miljoner kronor.
Bolaget verkar visserligen i en attraktiv bransch och man växer fort. Men här ställer sig Di frågande till den långsiktiga lönsamheten för Bygghemma och hela sektorn.
För Bygghemmas del har man en rörelsemarginal på 2,3 procent som man vill höja till 7 procent. Men den blir svår att uppnå, särskilt när man jämför med Zalando och Asos, som borde ha större skalfördelar, men som bägge hade en rörelsemarginal på 4,1 procent i fjol.
”Risken för hela sektorn är att kostnaderna man sparar på att slippa ha en fysisk butik äts upp av lager-, retur- och marknadsföringskostnader och att marginalerna förblir låga. För Bygghemma accentueras oron ytterligare då bolaget ofta säljer större och tyngre produkter och ofta generöst bjuder på frakten. Det är fint för kunderna men frågan är om det är lika fint för aktieägarna”, skriver Di.
Slutligen är man också skeptiska på Di kring varför ägaren, riskkapitalbolaget FSN Capital, vill notera Bygghemma efter endast två år under egna händer. Man ställer sig också frågande till hur lånen kunnat bli så stora då stora skulder egentligen inte bör vara kopplade till en sådan här rörelse.
”Ägarna borde väntat två år och utvecklat bolaget ytterligare innan man satte det på börsen. Nu är rekommendationen solklar. Teckna inte”, lyder slutsatsen.
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.