Johan Pehrson (L) lämnar regeringen i juni, och nu rapporteras det om smolk i bägaren gällande den avgående utbildningsministerns aktieaffärer. Läs mer om det och vår nyhetsbrief i övrigt.
Det har avgående ministern tigit om: "Allvarligt"


Mest läst i kategorin
Avgående Johan Pehrson anmälde inte aktieinnehav
Lagen kräver att ministrar redovisar sina aktieinnehav öppet, men det har avgående utbildningsministern Johan Pehrson (L) åsidosatt. Han uppges i flera fall ha ägt aktier utan att rapportera detta och enligt hans stab rör det sig om “misstag”.
Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, anser att det är allvarligt att Pehrson försummat att anmäla sina aktieinnehav till regeringskansliet.
“Statsrådet har inte levt upp till lagens krav. De är tydliga: har man ett aktieinnehav så ska det anmälas. Om man har en reglering som ska upprätthålla förtroendet för regeringen och för enskilda statsråd, så är det ju allvarligt om man inte följer den”, säger professorn och tolkar det som ren och skär “nonchalans”.
Johan Pehrson avgår i juni.
Tidigare har utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) och arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) anmälts till Konstitutionsutskottet för att ha mörkat sina aktieinnehav. De hävdar själva att de följt regelverket. (Ekot)
Läs även: Nyhetssvepet: Minister i blåsväder efter aktieköp Dagens PS
Senaste nytt
Nationellt nödläge i Spanien efter strömavbrott
Spanien och Portugal drabbades av stora strömavbrott på måndagen. Det resulterade i att Spanien utlyste nationellt nödläge.
Bakgrunden till att stora delar av Spanien släcktes ned, och även Portugal, uppges bero på att länderna frånkopplades till det europeiska elnätverket.
“Plötsligt slutade alla rödljus att lysa, kortbetalningar att gå igenom och eluttag att föra ström. Strömavbrottet lamslog enorma delar av Spanien och Portugal och var av historiskt omfång”, enligt El Confidencial.
Madrid, Andalusien och Extremadura har begärt att regeringen tar över hanteringen av krissituationen. (SVT)
SEB i ny prognos: Kronans fest fortsätter
Kronan har hostat upp sig rejält mot både euron och den amerikanska dollarn sedan årsskiftet och storbanken SEB spår att kronan fortsätter avancera, vilket bland annat banar väg för klipp för svenska turister som beger sig till USA.
“Även om kronan kan studsa lite upp och ned de närmsta månaderna så känner vi oss mer övertygade i dag än tidigare om att kronan kommer att stärkas framöver”, säger Gustav Helgesson, makrostrateg på SEB.
“Trumps politik är dålig för den ekonomiska tillväxten i hela världsekonomin, men framför allt för USA. Det finns också en risk för högre inflation. Även om det är för tidigt att prata om stagflation så blåser vindarna åt det hållet.” (SvD)
Elon Musks skuld från X-köpet nu såld
När Elon Musk efter många turer till slut köpte X (tidigare Twitter) 2022 skedde det via lån från sju banker. Nu uppges dessa banker på Wall Street ha “grävt sig upp ur det träsk på 13 miljarder dollar som Elon Musk skapade”.
På måndagen sålde bankerna den sista delen av Musks X-skuld för övertagandet av dåvarande Twitter. Källor berättar att de kvarvarande lånen på 1,2 miljarder dollar såldes för 98 cent på dollarn. (The Wall Street Journal)
Kanadas liberaler tar hem valsegern
I skuggan av den amerikanska presidenten Donald Trumps tullar och hot om att göra Kanada till en ny delstat i USA har landet nu hållit federala val, och det är Kanadas liberala parti som leds av premiärminister Mark Carney som tar hem valsegern.
Rösterna räknas just nu men det lutar åt att bli en minoritetsregering, vilket försvagar den kanadensiska dollarn. För att ett parti ska bilda majoritet krävs det 172 platser. Valet ses som en folkomröstning för att motverka Trumps framfart. (Bloomberg)
New York-börsen vände upp i slutspurten
Det blev en sur start på måndagens börshandel på Wall Street i New York efter förra veckans positiva trend. Samtliga stora teknikaktier i den så kallade Magnificent 7-gruppen föll under dagen. Och investerarna fick ta del av olika budskap om möjliga handelsavtal.
Senare under sessionen lyckades dock börserna återhämta tappet. Om än marginellt. Industritäta Dow Jones steg med 0,28 procent, det breda jämförelseindexet S&P 500 ökade med knappa 0,06 procent medan Nasdaq Composite backade med svaga 0,1 procent. (Fortune och CNBC)
Mest uppåt i Asien-Stillahavsområdet
Marknaderna i Asien-Stillahavsområdet klättrar överlag på tisdagen när investerarna väntar på att få se omfattningen av USA-presidenten Trumps tullar på företagsvinster. Även ekonomisk statistik från Wall Street kommer in under veckan.
Under den tidiga handeln föll CSI 300 i Fastlandskina med 0,13 procent medan Hongkongs Hang Seng just nu, strax före klockan 07 svensk tid, stiger med 0,12 procent.
Indiens börsriktmärke Nifty 50 adderade 0,22 procent i samband med börsrapporten.
I Sydkorea står Kospi på plus med 0,61 procent, småbolagsindexet Kosdaq avancerar över 1 procent medan S&P/ASX 200 i Australien är upp 0,98 procent.
I Japan är börserna stängda på grund av helgdag. (CNBC)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.