Dagens PS

Checkin.com har stigit med 700 procent på två veckor

Checkin.com storägare Nicklas Storåkers
En av de största ägarna i Checkin.com är Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner, med 2,3 miljoner aktier, vilket motsvarar 9 procent av bolaget till ett dagsvärde av 300 miljoner kronor. (Foto: Pricerunner)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 juni 2021Publicerad: 01 juni 2021

Sedan noteringen för knappt två veckor sedan har Checkin.com stigit med mer än 700 procent och aktierna är nu värda 640 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 20 maj noterades Checkin.com på Stockholmsbörsens juniorlista First North, sedan dess har aktien blivit ett typexempel på en överhet aktiemarknad. Inför noteringen låg introduktionserbjudandet på 15,50 kronor och redan på premiärdagen steg aktien med 100 procent.

Sedan dess har aktien slutat på plus efter varje handelsdag. På tisdagen handlades aktien kring 130 kronor, vilket är en ökning med 700 procent från introduktionspriset, och det på mindre än två veckor.

Ett par miljoner blev 300

En av de största ägarna är Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner, med 2,3 miljoner aktier, vilket motsvarar 9 procent av bolaget.

“Jag investerade i bolaget 2018, alltså för tre år sedan. Då var det ett bolag under uppbyggnad. Det handlade väl om ett par miljoner kronor”, säger Nicklas Storåkers till Breakit. Hans aktiepost är nu värd nästan 300 miljoner kronor.

Förenklar inloggning

Checkin är en mjukvaruplattform som ska förenkla för användare att registrera sig och logga in på olika tjänster. En förenklad inloggnings- eller registreringsprocess för till exempel fintechbolag som satsar mycket på att få kunder till sina webbplatser.

“Jag fokuserar på bolag som löser tydliga problem och gärna på en väldigt stor marknad. Det är vad Checkin gör och och jag tycker bolagets framtid är superspännande”, säger Nicklas Storåkers till Breakit.

Högt värde och låg omsättning

ANNONS

Nu ligger Checkins börsvärde på cirka 3,4 miljarder kronor. Förra året uppgick omsättningen till 22 miljoner kronor, den matematiken kan få vem som helst att tappa andan.

Börsen är het och nya digitala bolag som noteras har ingen vidare hög bevisbörda, när det gäller Checkin kan investerare som vill veta hur bra produkten fungerar endast se till fjolårsomsättningen och bolagets eget prospekt.

Stor global potential

Men, att börsen är het för nya digitala bolag räcker inte som förklaring till Checkins 700-procentiga ökning, den globala potentialen är en annan viktig förklaring. Enligt bolagets egna bedömning finns det knappt någon konkurrent. Samtidigt finns det en marknad som är värd 30 miljarder.

I den digitala världen finns det nästan inga gränser, som Nicklas Storåkers uttrycker det kan Checkin lösa hela inloggningsprocessen för ett kundbolag oavsett om bolaget finns i Asien, Europa eller Nordamerika, problemen är ju av samma typ.

Litet antal aktier

Det magra utbudet av aktier spelar också in i den enorma och snabba ökningen av börsvärdet. 60 procent av de 2,9 miljoner aktier som gavs ut inför noteringen tecknades av fyra aktörer, finansmannen och fastighetsinvesteraren Erik Selin, bettingfamiljen Knutsson från Göteborg, TIN Fonder och kapitalförvaltaren Norron.

Någon vecka efter noteringen har ingen av dessa velat sälja så det har inte funnits så många aktier för utomstående intressenter.

Grundaren och vd:n Kristoffer Cassel samt produktchefen Alexey Kuznetsov är Checkin.com:s största ägare. Förre finansministern Anders Borg är styrelseordförande och äger något över 230 000 aktier, hans post är nu värd 30 miljoner kronor.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]