Ibland krävs det inte så mycket arbete för att bli en framgångsrik aktieinvesterare. Aktiesplittar är ett sätt enligt denna analys av investmentbanken BofA.
Aktiesplittar - lätta pengar att tjäna enligt BofA-analys
Mest läst i kategorin
I denna analys har de mätt avkastningen för aktier som har genomfört en aktiesplit. Det vill säga när företagen väljer att klyva aktierna i flera för att få lägre pris och på så sätt främja handeln.
Ett lägre pris på aktien och en aktiepost öppnar upp för fler med begränsad kassa att investera.
Stor överavkastning
Banken har studerat samtliga aktiesplittar i USA sedan 1980. Resultatet är minst sagt överraskande. Och övertygande.
I snitt har aktier som delats stigit med 8, 14 och 25 procents under de följande 3, 6 respektive 12 månaderna. På årsbasis innebär det en överavkastning på hela 16 procentenheter.
Någon liknande analys saknas för Stockholmsbörsen men utfallen av det här slaget brukar vara universella.
Vinnaraktierna är de som delas
Det anmärkningsvärda är att aktiesplittar inte ändrar det fundamentala värdet på aktien. Det finns ingen rationell grund för att utvecklingen ska vara som diagrammet ovan visar.
Den enda rimliga förklaringen är att företag som genomför en aktiesplit gör det för att företaget och aktien har utvecklats väl. Det är alltså vinnaraktier som i regel genomför detta och trender brukar ju bestå.
Fortnox senaste exemplet
På stockholmsbörsen är aktiesplittar vanliga. Nibe, Garo, Hexagon och Investor genomförde det under fjolåret. Senaste exemplet är Fortnox som genomförde en aktiesplit (1:4) så sent som tjugonde januari.
Om historien ska upprepas så är det en god idé att köpa Fortnox. En annan aktie som är populär hos svenska investerare är amerikanska Alphabet (moderbolag till google). Där har aktiespliten annonserats men ännu inte genomförts.
Uppmuntrar spekulation tycker Buffett
Den mest uppenbara aktien i Norden att genomföra en aktiesplit är det danska rederiet AP Möller -Maersk. Där kostar en aktie 22 000 danska kronor.
En annan aktie som ofta omtalas i dessa sammanhang är amerikanska Berkshire Hathaway vars A-aktie kostar 4,5 miljoner kronor. Men det lär nog inte hända.
Warren Buffett vill inte genomföra någon aktiesplit för det uppmuntrar, enligt Buffett, bara spekulation.
Relaterade artiklar
Säkrare investeringar – undvik tidiga startups