Efter att klädföretaget MQ uppvisat en oväntat svag delårsrapport i det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018, kom aktien att ta ordentligt med stryk. Så pass stor har nedgången varit (halvering sedan årsskiftet) att Dagens Industri nu anser att aktien är värd att plocka upp.
Aktien slaktades – blir det rusning i dag?
Mest läst i kategorin
En rekommendation från Di inför börsöppningen brukar kunna få fart på kursen i en aktie och i dag handlar det alltså om det sargade papperet MQ. Klädbolagets omsättning i senaste kvartalet backade med tio procent, vilket var sämre än marknadens nedgång på sex procent under samma period. Rörelseresultatet minskade samtidigt från 14 till minus 4 miljoner kronor.
Det som föranledde den rejält svaga utvecklingen i kvartalet var en lång kall vinter som drabbade försäljningen av vårkläder, hamnstrejken i Göteborg som påverkade märket Joy och sortimentsförändringar i MQ som inte föll ut väl.
Men bakom dessa faktorer har även e-handeln spelat in och påverkat MQ negativt, liksom den övriga fysiska klädhandeln.
MQ har sedan en tid tillbaka försökt bemöta detta genom att vara en omnikanal, det vill säga att man erbjuder både fysisk och e-handel samt en integration av båda. Det senare avser att man erbjuder kunder i butiker möjligheten att beställa varor via touchskärmar.
Mot bakgrund av den svaga utvecklingen har också beskedet om att MQ:s vd Christina Ståhl lämnar kommit. Under hennes period startade MQ på 14 kronor i juni 2013 för att toppa på 52 kronor innan aktien återvände tillbaka till ruta ett igen på 14 kronor idag.
Under våren har det också skett ett antal förändringar på ägarsidan, där största ägaren Öresund med familjen Qviberg bakom har minskat sin exponering. Samtidigt har familjen Qviberg, och särskilt dottern Anna Engebretsen, ökat innehavet.
För Di framstår den starka ägarbasen i MQ och det faktum att aktien tagit så mycket stryk en chansning värd att ta.
”Även om det inte råder jämvikt mellan butiks- och e-handel kan det vara läge att chansa på att aktien har bottnat. Med ett p/e-tal under tio är risken relativt låg. Särskilt om alternativet är att köpa Zalando eller Boozt på 60 respektive 80 gånger vinstprognosen för innevarande år”, skriver Di.
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.