Det gamla ordspråket hävdar att den som sparar har, men det stämmer bara om man undviker de fallgropar som lurar längs vägen med aktier och sparande.
Aktier och sparande: Största fallgroparna att se upp för
Mest läst i kategorin
När det gäller aktier och sparande kan det verkligen vara som att navigera i en djungel av råd och regler.
Sociala medier är särskilt förvirrande, där nya aktietips ständigt flödar och ofta visar sig ge sämre avkastning än börsindex, enligt DN.
Så vad ska du vara extra vaksam på för att undvika att dina besparingar går om intet?
Här är tre kloka tips för att säkra framtiden.
1. Aktien rusar – investera nu
En av de mest frestande typerna av investeringsråd på sociala medier visar en uppåtgående kurva och lovar strålande framtidsutsikter för aktier eller kryptovaluta.
Det är lätt att dras med av hypen och vilja rida på vågen. En särskild fara är att den eufori som omger dessa investeringar ibland får folk att ta lån för att investera.
“Det man kan höra från dem är att de inte har velat missa tåget. De har hört att nu finns det en chans”, förklarar Kristofer Krmpotic, skuldrådgivare.
Tidigare har Finansinspektionen också varnat för aktietips som sprids på sociala medier.
”Många svenskar är aktiva på börsen och vana vid en digital miljö”.
“Därför är det oerhört viktigt att vara källkritisk till alla former av råd, tips och rekommendationer som rör investeringar och sparande”, förklarar Moa Langemark, konsumentskyddsekonom vid Finansinspektionen för Di.
Senaste nytt
2. Pension för snabbt
Ett annat vanligt råd är att börja ta ut den allmänna pensionen eller tjänstepensionen tidigt och investera pengarna på börsen.
Även om detta kan verka lockande, särskilt med ett pensionssystem som inte alltid fungerar som tänkt så är det en strategi som medför stora risker.
“Var kritisk, oftast lönar det sig inte. Det är stor risk att du får en lägre pension totalt sett”, varnar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
3. Låta andra placera
Att överlämna sina besparingar till en professionell rådgivare som lovar högre avkastning genom avancerade tjänster och aktiv förvaltning kan vara riskabelt.
Även i bankernas händer finns det stora fallgropar och om något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen så.
“Om du köper aktivt förvaltade fonder måste du själv vara aktiv och granska hur de sköts. Bara om du köper passiva indexfonder kan du vara passiv själv”, säger Langemark.
Fond- och sparmarknaden har länge dominerats av “rådgivare”, som i praktiken är försäljare på banker och andra företag, menar hon.
De styr ofta kunder mot onödiga tjänster som över tid kan sluka en betydande del av sparkapitalet.
Läs även: Investera smart: Här är framtidens guldgruvor. Dagens PS
Läs även: Sommarens stekheta aktier – förvaltarnas toppval. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.