Dagens PS

Aktier och krypto tiondel av spelberoendet

bitcoin
Ett omfattande bitcoin-ras tog fart på torsdagen och har gjort att cirka 129 miljarder dollar nu gått upp i rök för kryptomarknaden. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 feb. 2022Publicerad: 07 feb. 2022

En av tio som söker hjälp för spelproblem gör det för att de handlar med aktier och krypto, enligt beroendemottagningen Spelfriheten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Något som verkligen blommade ut sista halvan av 2021 är folk som söker hjälp för att de förlorat vansinnigt mycket pengar på spekulation av kryptovalutor”, säger Adam Kirstein Reuterswärd, marknadschef på beroendemottagningen Spelfriheten till Svenska Dagbladet.

De allra flesta söker för nätkasinon eller sportbetting, men Adam Kirstein Reuterswärd berättar att en tiondel av alla som sökte hjälp i december var människor som har satsat på aktier och krypto, vilket är lika många som de som är beroende av trav, poker eller tv-spel.

Aktier och krypto skapar mer skam

Dessutom tror Adam Kirstein Reuterswärd att mörkertalet är större när det gäller spelberoende inom aktie- och kryptobranschen. Anledningen är att kulturen kring spelande på aktier och krypto är annorlunda. Den är förknippad med skicklighet på ett annat sätt än andra typer av spelande.

Ett problem med spelberoende till följd av värdepappershandel är att det inte juridiskt räknas som spel. Men Anders Nilsson som har forskat om spelmissbruk säger till Svenska Dagbladet att särskilt krypto kan trigga samma mekanismer, då det i perioder stiger så kraftigt.

Läs också:

Psykolog varnar: “Börsen triggar spelberoende”
Trots minskad spelreklam – Nya lagar att vänta (Dagens PS]

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]