Aktier håller på på att bli en “bristvara” säger Handelsbankens placeringsstrateg. Tre år på raken har antalet aktier i världen minskat visar ny statistik.
Aktier för miljarder försvunna
Mest läst i kategorin
Världens börser har överlag gått starkt både i det korta och långa perspektivet.
En viktig anledning som lyfts fram utöver den grundläggande tillväxten är börsuppgången för den exklusiva klubben av de största tech-aktierna i USA på senare år.
Unikt med minskning tre år på raken
Nu lanserar Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), ytterligare ett skäl till vad som drivit på värdestegringen på världens börser.
“En ofta förbisedd anledning till börsuppgången är att utbudet av aktier nu minskar i den snabbaste takten på 25 år”, skriver Mats Nyman i en nypublicerad krönika från banken.
Handelsbankens strateg har tagit fram statistik som visar att antalet aktier minskat med ett värde av omkring 0,25 miljarder US dollar (världsmarknadsindex, justerat för pris och valuta) bara i år.
Det är lika mycket som minskningen var totalt 2023, och dubbelt så mycket på ett ungefär som för helåret 2022.
“Vi är nu inne på det tredje året med ett minskat utbud av aktier, något vi aldrig sett tidigare. Effekten blir att aktier blir en ”bristvara” och bidrar till att aktiekurserna stiger”, skriver Mats Nyman.
Mellan år 2000 och fram till nu var det bara totalt tre år som utbudet minskade. De allra flesta åren har det tvärtom ökat, som mest 2021 med nästan en miljard US dollar.
Bakslag efter pandemin
Men hur kommer det sig att antalet aktier varierar?
Det beror på hur bolagen väljer att agera kopplat till klimatet i ekonomin och på börsen:
“Kommer det ut många nya företag på börsen? Tar befintliga börsföretag in nya pengar, för att kunna expandera eller för att reparera dåliga finanser? Eller är det tvärtom, att börsbolagen köper sina egna aktier eller andra börsbolag, så att antalet aktier minskar?” skriver Mats Nyman.
Under pandemin var det många bolag som kom till börsen och även flera företag som tog in kapital. Nu har trenden alltså vänt under flera år.
“Det här har överraskat globala aktiestrateger, som trodde att höga aktiekurser skulle locka fram börsintroduktioner och nyemissioner. Men trots börsuppgången är företagsledningarna försiktiga”, konstaterar placeringsstrategen.
Mats Nyman vågar sig inte på någon gissning om utvecklingen framåt.
Han konstaterar att “göra prognoser på aktieutbudet är svårt”, men att en faktor som talar för ett ökat aktieutbud är att många private equity-bolag står i startgroparna för att sälja innehav de haft i fonderna länge.
Läs mer:
Experten: Börsen bara hälften så bra som du tror. Dagens PS
Rapporterna förbryllar: 32 procents uppgång trots bommade förväntningar. Dagens PS
ANNONS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.