AI-boomen har stött på patrull hos de stora techbolagen i form av S-kurvan för teknologiutveckling. Men det innebär också möjligheter för alla andra, enligt Bloombergs kolumnist Parmy Olson.
AI-boomen bromsar in – möjlighet för alla andra?
Mest läst i kategorin
På onsdagen lämnar mikrochipbolaget Nvidia, världens just nu största bolag räknat i börsvärde, sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Svängningar i börsvärde på flera hundra miljarder dollar är i vågskålen.
Räcker inte med data och datorkraft
Många är nervösa för att AI-boomen på börsen ska bromsa in. Det finns nämligen tecken på att själva AI-utvecklingen gör det. Ledande AI-bolag som OpenAI, Google och Anthropic rapporteras ha svårt att få fram bättre AI-modeller – det funkar inte längre att bara kasta mer data och datorkraft på dem för att de ska bli bättre.
OpenAI har exempelvis haft stora problem att få sin nya modell Orion att prestera bättre än den nuvarande GPT4. Förbättringarna har inte alls kommit i den takt som man hoppats sedan succén med lanseringen av ChatGPT 2022.
“2010-talet var skalningens tidsålder, nu är vi tillbaka i en tid av förundran och upptäckter igen. Alla letar efter nästa sak. Att skala rätt är viktigare nu än någonsin”, säger exempelvis Ilya Sutskever, medgrundare av OpenAI och Safe Superintelligence till Reuters.
Senaste nytt
“Ångestattacker för investerare och företag”
Enligt Parmy Olson, kolumnist på Bloomberg, är “förundran och upptäckter” en positiv spinn på “vi har ingen aning om vad vi ska göra härnäst.”
“Det kan också, förståeligt nog, utlösa ångestattacker för investerare och företag, som förväntas spendera 1 biljon dollar på den infrastruktur som behövs för att uppfylla AI:s löfte att förändra allt”, skriver hon.
De stora vinnarna på AI-boomen är världens största teknikbolagen, även om deras kunder ännu inte fått avkastning på investeringen. Den inbromsande utvecklingen är ett problem för dem, men än så länge har det inte märkts på aktiekurserna.
“Ändå kan ett avbrott i marknadshypen kring AI vara nyttigt, precis som det har varit för tidigare innovationer. Det beror på att tekniken vanligtvis inte träffar en tegelvägg och dör, utan går genom en S-kurva”, skriver Parmy Olson.
“Kan ge alla andra lite andrum”
Hon exemplifierar med Moores lag, det fenomen att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt, som flera gånger dödförklarats har innan ny teknologiutveckling återigen fått den att stämma.
Det är i sin ordning, enligt Olson, teknologiutveckling går ofta långsamt, sedan tas snabba kliv på kort tid innan det bromsar in igen. Det går också att mäta utveckling på många sätt. Hon pekar på passagerarflygplan – de är inte mycket snabbare idag än de var på 1960 talet, men mycket mer bränsleeffektiva, säkrare och billigare att flyga.
“Det fina med S-kurvan är att den kan ge alla andra lite andrum, istället för att ropa efter den senaste tekniken som kommer att ge dem ett försprång gentemot sina konkurrenter. Företag som har experimenterat med generativ AI och brottats med sätt att öka sin produktivitet, har nu lite tid på sig att designa om sina arbetsflöden och affärsprocesser för att bättre dra nytta av nuvarande AI-modeller, som redan är kraftfulla”, skriver Parmy Olson hos Bloomberg.
Läs även: Microsoft: Tillväxten inom AI bromsar redan in (Dagens PS)
Läs även: Svenska forskaren larmar: AI måste regleras nu (Dagens PS)
Läs även: EU preppar för att klippa AI-navelsträng till USA (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.