Dagens PS

Afrikas rikaste man: Behöver 35 visum för att resa runt i Afrika

Afrika
Aliko Dangote, Afrikas rikaste man. (Foto: Sunday Alamba/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Afrikas rikaste man, Aliko Dangote från Nigeria, har tröttnat på att det är svårare för afrikaner att resa runt i Afrika än det är för européer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Som investerare, som någon som vill göra Afrika fantastiskt, måste jag ansöka om 35 olika visum på mitt pass”, sa Aliko Dangote till det nyligen genomförda Africa CEO Forum i Kigali, rapporterar CNN.

“Jag har verkligen inte tid att gå och lämna mitt pass på ambassader för att få visum”, sa han till skratt från publiken.

Hans framgångsrika Dangote Group har sitt huvudkontor i Lagos, Nigeria, men har också betydande verksamhet i länder som Benin, Ghana, Zambia och Togo. Hans företag är ett konglomerat som sysslar med allt från cement till ris, socker, olja och gas.

Franska Patrick har inte samma problem

Hans uttalanden har fått gensvar från många som känner igen frustrationen kring att resa i Afrika för afrikaner. Extra irriterande för många afrikaner verkar vara att deras tidigare kolonialherrar i Europa inte har samma problem att resa runt på kontinenten.

Aliko Dangote gjorde den poängen på scenen på Africa CEO Forum, då Patrick Pouyanné, vd på franska energijätten Total Energies delade scenen med honom.

“Jag kan försäkra er om att Patrick inte behöver 35 visum på ett franskt pass, vilket innebär att han har friare rörelse än jag själv i Afrika.”

Rwanda avskaffade visum 2023

Dangote berömde Rwanda som avskaffade alla visum för afrikaner 2023. Gambia och Seychellerna har liknande system, men de flesta afrikanska länder kräver fortfarande visum från andra afrikaner, ofta med diskriminering, fientlighet och höga avgifter som en del av processen.

ANNONS

Ett av Afrikanska unionens mål och målet för African Continental Free Trade Area är att få bort den här typen av barriärer, men att faktiskt införa det har gått långsamt eller inte alls. Avtal och avsiktsförklaringar finns, men reglerna har inte ändrats.

“Det finns en rädsla i rikare afrikanska länder att människor från fattigare länder kan leta efter ett sätt att permanent flytta dit. Många afrikaner korsar gränser informellt och vi har inte ett riktigt register över det. Vissa länder fruktar att människor ansöker om asyl och sedan försvinner under radarn”, förklarar migrationsforskaren Alan Hirsch för CNN.

Läs även: Nu får Afrika plats vid G20:s finbord (Dagens PS)

Läs även: Kolkrediter möter motstånd – ny “kolonialism” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]