Yngre människor, närmare bestämt millennials, är enligt CNBC försiktiga när det kommer till att investera på finansmarknaden. Här är 5 tips till unga investerare som trots det oroliga världsläget vill investera klokt i framtiden.
5 tips till unga investerare
Mest läst i kategorin
En försiktig generation investerare
Med en stadig fot i den digitala världen är teknisk innovation en självklarhet för de flesta unga vuxna och millennials. Milleniegenerationen som begrepp avser barn födda mellan tidigt 80-tal till mitten av 90-talet som mer eller mindre lärde sig svajpa som småbarn.
En generation som enligt CNBC är kända för att sitta lugnt i båten och vara försiktiga när det gäller affärer och investeringar. Särskilt då amerikanska unga vuxna i åldrarna 22-40 som under sin uppväxt sett marknaden kollapsa. Senast under finanskrisen 2008.
Att det rådande världsläget och en volatil aktiemarknad nu kan avskräcka unga investerare är av det skälet inte så konstigt.
Med det sagt skriver CNBC att man som ny investerare och millennial måste börja någonstans, oavsett hur det ser ut på marknaden. Inte minst eftersom den yngre generationen har tiden för sig och goda möjligheter att bygga upp en stabil aktieportfölj om de investerar klokt och börjar nu.
Så varför inte göra det nu? Här är 5 handfasta tips till unga investerare.
5 tips till unga investerare
Senaste nytt
1. Betala av dina skulder
Att påbörja en investeringsresa samtidigt som du har skulder att betala är en dåligt idé. Särskilt om det gäller kreditkortsskulder med hög ränta. Det säger Amanda Campbell, finansrådgivare och vd för på Wealthspire Advisors i Fulton, i Maryland USA.
Detta eftersom de höga räntekostnaderna troligen kommer att äta upp det du drar in, vilket blir kontraproduktivt och därmed meningslöst.
Lägre kostnadslån eller studielån behöver dock inte utgöra ett hinder för dina investeringsplaner enligt Campbell, så länge som du inte “kämpar med en galen ränta”.
2. Sätt upp tydliga mål
För att investera och spara rätt behöver du veta vad det är du sparar till, eller som finansrådgivaren Matthew Ricks, vd Haystack Financial Planning in Syosset, i New York uttrycker det “ge varje dollar ett syfte.”
Detta för att avgöra hur eller om du ska investera dina pengar på offentliga marknader.
Att spara till pension eller en handpenning på ett hus är skilda saker.
Du som vill använda pengarna inom några år bör därför inte lägga dem på aktiemarknaden, enligt Ricks, utan kanske istället välja en statsobligation.
Då vet du att pengarna finns precis när du behöver ha dem.
3. Var ärlig mot dig själv
Hur svårt har du för att förlora pengar? Det är en fråga, som enligt Ricks bör ställas innan du börjar investera. Detta eftersom marknaden kommer att gå både upp och ned. Om dina investeringar resulterar i att du ligger sömnlös varje natt kanske det inte är värt det.
“Om du vill följa den heta trenden men inte orkar med upp- och nedgångar, så var ärlig om det med dig själv, säger Ricks.
4. Håll det enkelt
Kryptovalutor, meme-aktier och heta teknikföretag kan ge otrolig avkastning, men också stora förluster. Att åka på en nedgång på 50 procent kan slå hårt mot en relativt ung och grön investerare.
Av det skälet kan det vara klokt att initialt investera i något enkelt, utvärdera och succesivt öka insats och risk.
“Sätt in tillräckligt för att se hur det påverkar dig, och om du är bekväm med det kan du överväga andra saker som enskilda aktier”, säger Amanda Campbell till CNBC.
5. Våga be om hjälp
Att investera och bygga långsiktig tillväxt är svårt om man är helt ny på finansmarknaden, vilket gör goda råd från någon som kan branschen ovärderliga.
Som ung investerare är det sannolikt att du kanske inte har tillräckligt med tillgångar för att anlita en rådgivare, men väl plattformar online och mäklare som Schwab, Fidelity och Vanguard som kan hjälpa dig att ta fram en investeringsplan.
“Du behöver inte göra något galet, och du behöver inte göra det ensam,” säger Campbell till CNBC.
Läs även: Ny studie: 7 av 10 ungdomar rädda för kärnkraft
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.