Alla år har sina överraskningar på finansmarknaden. Men 2021 var fullt av dem, skriver The Economist. Tidningen listar fem av de mest överumplande händelserna.
2021: Fem finansiella överraskningar
Mest läst i kategorin
Störda leverantörskedjor
I början av pandemin var det inga stora leveransproblem, förutom av vissa sjukvårdsmateriel. Det berodde då framför allt på en plötsligt kraftigt ökad efterfrågan. Men 2021 har leverantörskedjorna blivit alltmer igensatta.
Analysfirman Drewry har följt priserna för att lasta en container med gods, med den högsta pristoppen i september, då priset hade fyrdubblats från året innan. Dels har det att göra med att pandemin stängde både fabriker och hamnar. Men konsumtionen av e-handlade och skeppade varor ökade också dramatiskt.
Senaste nytt
Upp-och-ned-vänd Kinamarknad
Den kinesiska regeringens åtstramning tillhör en av årets överraskningar. MSCI China Tech 100 aktieprisindex har gått ned med omkring en tredjedel sedan början av året. E-handelsjätten Alibaba sjönk med nära 50 procent samma period. Det handlar bland annat om att tech-sektorn har mött hårda regleringar.
Nästa problem var Evergrande, en stor fastighetsutvecklare som kommer att få svårt att betala tillbaka sina skulder. Båda händelserna visar att den ekonomiska utvecklingen i Kina kan vända plötsligt, beroende på den förda politiken i Peking.
Avkastningsrekord
Avkastningsbonanza, kallar The Economist tendenserna för år 2021. Sent i december 2020 var förväntningarna att aktierna under året skulle öka med 22 procent på indexet S&P 500. Men aktiemarknaden bjuder på överraskningar. Den beräknade tillväxten blir i stället 45 procent på hela året. Inte ens 2010 har en återhämtning gått så fort.
Det sätter aktiemarknaden i en svårare position inför 2022. Den ekonomiska tillväxten som man har prognosticerat för nästa år redan ha ägt rum. Därför tror många bedömare på max nio procents uppgång nästa år.
Börsnoteringarna
De första elva månaderna I USA ledde till börsnoteringar där det samlade värdet nådde 147,8 miljarder dollar. Det är mer än dubbelt så mycket som 2020. Den här tendensen är fortfarande tydlig 2021. En del bedömare har tidigare ansett att bolag idag i större utsträckning växer utanför börsen.
Till årets överraskningar hör att det inte har sett ut så. Även om bankerna tappar greppet över processen är det många som går till börsen via SPAC-bolag eller direkt listning.
Gröna finanser
Hållbarhet har inte varit ett trumfkort för finansvärlden, som snarare brukar hängas ut som så kallade greenwashers. Men 2021 menar The Economist att något hände. Marknaden har sett en del konkret teknisk utveckling, gröna obligationer har flödat på marknaden med åtminstone 20 länder som kommer med sådana lösningar. I oktober släppte EU sina första gröna obligationer, värda 12 miljarder euro.
Teknikstartups inom elbilsområdet och batteriföretagen har dragit till sig investeringar på 60 miljarder dollar första halvåret 2021. Samtidigt har oljebolagen lidit en del mindre nederlag. Utan betydande kostnader för att släppa ut kommer industrin att ha svårt att anpassa sig, men The Economist ser positiva tecken i året som gick.
Läs också:
Flygresor gör comeback 2022 – med höjda preiser
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.