Dagens PS

15 aktier som inte lämnar köplistan

Börsen går upp och ner, men vissa aktier på Goldman Sachs köplista består.
Börsen går upp och ner, men vissa aktier på Goldman Sachs köplista består. (Foto Pontus Lundahl / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 01 nov. 2021Publicerad: 01 nov. 2021

Investmentbanken Goldman Sachs uppdaterar sin köplista i takt med förändringarna på börsen. Men vissa aktier ligger kvar år efter år.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Goldman Sachs uppdaterar sin lista över köpvärda aktier regelbundet, skriver CNBC. Ändå är det vissa aktier som år efter år förväntas slå medelvärdet – och som aldrig uppfattas som så svaga att de bör petas.

Finansbolag

Hong Kong-listade AIA Group har funnits med på köplistan sedan 2011, vilket är det längsta av alla kölistade aktier. Anledningen är att AIA är det enda börsnoterade bolaget med tillgång till stora delar av den asiatiska marknaden och som säljer livförsäkringar.

Bank of America har funnits listade sedan 2015 och erbjuder en av de bästa avkastningarna jämfört med sina likar, menar Goldman Sachs.

Den holländska bankgruppen ING har funnits med på listan sedan 2018. Anledningen till att vi köplistar ING är att den har en stark position bland kapitalaktörer och god utdelningspotential, säger bankens analytiker. I augusti meddelade ING att man kommer att betala ut motsvarande 3,6 miljarder euro i olika utdelningar.

Kreditkortsföretaget Capital One har funnits med på Goldman Sachs köplista sedan 2017. Nu väntas bolaget dra fördel av återhämtningen I rese- och nöjesbranschen.

E-handel

Redan 2018 hamnade Kering, som äger Gucci, på Goldman Sachs köplista. Anledningen är att bolaget klarar sig bra bland andra lyxmärken, eftersom yngre konsumenter uppskattar det. Dessutom klarade sig Kerings andra märken – Saint Laurent och Balenciaga – bättre än väntat.

Japans största lågpriskedja, Pan Pacific, hamnade också på köplistan redan 2018. Anledningen är “den stora mängden produkter, konkurrenskraftiga priser och en skattjaktskänsla”, skrev Goldman Sachs. Dessutom har företaget överskridit de förväntade intäkterna tio år i rad.

ANNONS

Alibaba, den kinesiska e-handlesjätten, har funnits med på listan sedan 2016 på grund av stora vinster och kontinuerlig innovativitet. Trots straffavgifter från den kinesiska staten och tajtare reglering, så är Goldman Sachs övertygade om att Alibaba inte förlorar sin marknadsposition.

Medicin

Det japanska läkemedelsbolaget Santen Pharmaceuticals köpklassas ända sedan 2017. Bolaget har utökat sin marknad och vilar på ett antal robusta produkter.

Det danska Novo Nordisk framhålls också som en stark aktie och har funnits med på listan sedan 2018. Anledningen är inriktningen på läkemedel mot övervikt, som har god kommersiell potential.

Vårdteknikbolaget Philips finns med sedan 2017. Bolaget missade förväntningarna i tredje kvartalet, men finns ändå kvar. Goldman Sachs väntar sig stark återhämtning.

Olja, gas och kemikalier

BP har funnits med på Goldman Sachs lista sedan 2018 och kan presenterar bade goda resultat och ett högt kassaflöde. Även amerikanska Marathon Petroleum har fått stanna på köplistan sedan 2018, på grund av att avkastningen är högre än genomsnittet i branschen. Även hollänska Akzo Nobel är köplistat och har varit det I flera år. Anledningen är den goda positionen på marknaden.

Konglomerat

ANNONS

Det Hong Kong-listade CK Hutchison har sin verksamhet inom olika typer av infrastruktur, både i hamnar, detaljhandel och telecom. Goldman Sachs har haft bolaget köplistat sedan 2016. “Vi tror att CKH kommer att komma ur den här nedgången med stark intäktskapacitet”, skriver banken. På samma sätt klassar man kasinobolaget SJM Holdings som ett gott köp – ända sedan 2017. Det här året med en extra stark beräknad uppsida på mer än 88 procent.

Läs också:

Trött på börsen – nu kan du köpa aktier i 80-talsikonen
Svenska aktier som slår snittet enligt Goldman Sachs

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]