Han följs av drygt 140 000 på Instagram, den så kallade 100-miljonersmannen. Han är svensk och anonym och har bestämt sig för att nå 100 miljoner kronor på aktieaffärer till år 2030.
100-miljonersmannen: "Man får nypa sig i armen"
Mest läst i kategorin
Dagens Nyheter har träffat den hemlige men redan smått förmögne svensken, som just nu uppges ha drygt 23,8 miljoner kronor på sitt ISK-konto hos nätmäklaren Avanza.
Att han inte vill gå ut offentligt har med Jantelagen att göra, förklarar han.
Därför har han valt att vara anonym under sin börsresa mot 100 miljoner kronor till år 2030.
“Att prata om hur mycket pengar man har kan leda till avundsjuka eller ännu värre; att jag utsätter min familj för risk. Varför utsätta dem när det är jag som tagit det här beslutet?” undrar 100-miljonersmannen.
I skolan lär sig folk matte och geografi, säger han till tidningen, men han vill inspirera och motivera andra till att bli framgångsrik på börsen.
Gick från noll till 140 000 Instagram-följare
Därför startade han sitt konto på sociala forumet Instagram, “100-miljonersmannen”, som enligt DN för bara drygt ett år sedan hade noll följare men nu följs av mer än 140 000.
Där avslöjar han bland annat exponeringen i sin portfölj, hur strategin ser ut och ger nybörjartips.
I DN-artikeln säger den anonyme börsklipparen att pengar är en trygghet, men att det per automatik inte ger lycka.
Han är, framgår det, 40 plus, gift och har två barn och hade enligt DN en ganska tuff uppväxt i en mindre stad i västra Sverige. Hans föräldrar skildes när han var liten och hans mamma drabbades av nervsjukdomen MS. Han fick då ta hand om henne i hemmet.
Han var också på väg att bli en värsting men bytte bana efter ett inbrott som slutade med att polisen kom.
Det blev vändningen i livet och han började plugga hårt i stället.
Var utblottad men kom igen
Under skoltiden jobbade han med försäljning och tjänade mycket pengar, mest på provision. Han läste sedan vidare på juristlinjen och därefter Handelshögskolan och drog sedan till New York och fick ett mäklarjobb.
Därefter gick färden vidare till Västindien med blivande hustrun. Då var han verksam inom fastigheter men efter Lehman Brothers-kraschen flyttade paret till Sverige.
Envis, påläst och målmedveten går som en röd tråd genom den anonyme svenskens liv.
2009, i samband med Lehman Brothers kollaps, var han i princip ruinerad, berättar svensken i DN.
Men han kom igen och drog i gång ett konsultbolag som han enligt artikeln fortfarande äger och är vd för.
En aktieutdelning på 100 000 kronor blev startskottet på revanschen och den börsrikedom som han redan har och är på väg mot. År 2040 har han som mål att nå en miljard.
Ändrade börsstrategi och gick all in
“Jag började med fonder eftersom det är bättre spridning och lägre risk. Därefter har jag investerat en del av utdelningarna, men från och med förra året gjorde jag en ändring i strategin”, berättar den anonyme svensken i DN-reportaget.
En resa till Tyskland i februari i fjol fick honom att sälja hela sitt aktieinnehav, drygt 11 miljoner kronor. Pandemin hade då tagit fart och han såg hur tyskarna bar ansiktsmask.
Den förestående krisen som han räknat ut fick honom att rädda hem pengarna från aktiemarknaden, som kort efteråt blev föremål för ett blodbad.
Men senare gick han all in igen på börsen och på den vägen är det. Hans börsportfölj har på ett år fördubblats i värde, berättar DN och han själv säger att han spider riskerna i fonder.
“Det är helt sjuka belopp. Man får nypa sig i armen”, säger 100-miljonersmannen i reportaget och tillägger att det gäller att sitta still i båten och inte drabbas av säljpanik, även om hela börshavet stormar.
Läs även: 18-årig svensk miljonär på succé – köper bostad
Läs mer: Han hjälper dig att bli rik: “Alla kan bli miljonärer”
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.