Dagens PS

1 350 miljarder till bankernas aktieägare i Europa

Europas banker
Deutsche banks högkvarter i Frankfurt, Tyskland. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

1 350 miljarder kronor – så mycket får bankernas aktieägare i Europa som belöning för rekordåret 2023. Men det kommer också med problem.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bra tider för bankernas aktieägare i Europa. Som Dagens PS tidigare rapporterat delar de svenska storbankerna ut rekordmycket till sina aktieägare i år, och läget är inte annorlunda ute på kontinenten. Det rapporterar Financial Times.

54 procent ökning för bankernas aktieägare

I Spanien har storbanken Santander nyligen berättat att de höjer utdelningen, i Tyskland har Deutsche Bank gjort detsamma. Till och med den statsstödda italienska banken Monte dei Paschi di Siena har i år utdelning för första gången på 13 år.

Totalt delar Europas banker ut 74 miljarder euro till sina aktieägare av resultatet för 2023. De gör också aktieåterköp för 47 miljarder euro, vilket också gynnar aktieägarna när det blir färre aktier på marknaden. Det är en ökning med 54 procent sedan i fjol, och den överlägset högsta nivån sedan 2007, enligt siffror från UBS.

Högre räntan orsaken

Orsaken till det sköna pengaregnet för de som äger banker är naturligtvis den högre räntan, och räntenettot som uppstår mellan inlånings och utlåningsräntan bankerna har. Men den höga utdelningen till investerarna för andra problem med sig – förbud mot utdelningar och vinstskatter för banker som går jättebra är just nu en del av den politiska diskussionen i Europa.

“Banker behöver hög avkastning och hållbar avkastning. “Vi har den höga avkastningen, men det finns ett frågetecken kring hållbarheten”, säger Antonio Roman, förvaltare på Axiom European Banks Equity.

“Bankerna ökade på ett meningsfullt sätt kapitalavkastningen till aktieägarna, men det här kan vara så bra som det blir. Tillsynsmyndigheterna kanske inte tolererar mycket gynnsammare kontantdistribution till investerare framöver”, säger Mislav Matejka, analytiker på JP Morgan.

Investerarna blir skrämda

ANNONS

Det skrämmer i sin tur investerarna, och driver ned värderingen på bankerna trots de rekordhöga resultaten. Orimligt, tycker vissa investerare.

“Under de senaste åren har den europeiska banksektorn dramatiskt förbättrat sin lönsamhet, minskat risken och återuppbyggt sin kapitalbas till nivåer som vida överstiger regulatoriska krav”, säger Lars Förberg, medgrundare Av Europas största aktivistfond Cevian Capital till Financial Times.

“Men som helhet värderas sektorn som om den är sämre än den brukade vara, inte bättre”, säger han.

Läs även: Undersökning: Företagare rasar över bankernas miljardvinster (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS