Att spara i fonder har blivit en folksport i Sverige – ny forskning visar att nästan alla vuxna svenskar äger fonder i någon form, antingen direkt eller indirekt.
Ny data visar: Nästan alla svenskar äger fonder
Mest läst i kategorin
Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, har analyserat registerdata om hur fondägandet i Sverige utvecklats över tid och hur det ser ut för olika grupper.
“Svenska folkets allra viktigaste sparform”
I rapporten “Fondägandets struktur i Sverige: En empirisk undersökning” som ges ut av Fondbolagens förening kommer han bland annat fram till att nästan hälften av svenskarna äger fonder antingen direkt eller genom ett ISK-konto och att nästan samtliga vuxna äger fonder i någon form (direkt, premiepension, avtalspension).
”Fondägande är i dag svenska folkets allra viktigaste sparform vid sidan av bostadsägande. Rapporten presenterar nya fakta över fondägandets utbredning i olika befolkningsgrupper och hur den har utvecklats under de senaste decennierna. Resultaten kan förhoppningsvis fördjupa förståelsen av fondägandets betydelse för hushållens ekonomi och förbättra diskussionen om de regler och skatter som berör fondsparande”, säger Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning i ett pressmeddelande.
Utbildning korrelerar med fonder
Den stora spridningen av fondägandet skedde under 1980- och 1990-talen. Könsskillnaderna i fondägande är mycket små, både gällande andelen som äger fonder och storleken på fondinnehaven – den stora skillnaden ligger i att män tar mer risker och har en övervikt aktiefonder över räntefonder.
Utbildning har ett starkt samband med fondägande. Högskoleutbildade personer äger fonder i dubbelt så stor utsträckning som personer med högst nioårig grundskola. Detta gäller både andelen ägare och storleken på fondinnehaven, skriver Fondbolagens förening också i ett pressmeddelande.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.