Den tidigare så smutsiga tyska staden i Ruhrområdet har tack vare ett innovativt tillvägagångssätt gått från industriell ödemark till att bli en av de grönaste städerna i Europa.
Smutsigast i Ruhrområdet – nu en av Europas grönaste
Mest läst i kategorin
Essen ligger i Ruhrområdet i västra Tyskland där många tunga industrier finns. Större delen av de senaste 150 åren har området varit förorenat av smutsiga kolgruvor och fabriker, det skriver BBC.
Anmärkningsvärd förvandling
En studie har konstaterat att under ett år på 1960-talet regnade 1,5 ton giftigt damm, aska och sot samt 4 miljoner ton svaveloxid ned över Essen.
Men, Essen har genomgått en anmärkningsvärd förvandling och gått från att vara Tysklands svarta får till att bli en av Europas grönaste städer.
Simone Raskob hjälpte till att övervaka Essens omvandling som gjordes med en blandning av så kallade blågröna lösningar. Blå står för vattenfokuserade initiativ och Grön för landbaserade projekt.
Hon säger att grön stadsutveckling under det senaste decenniet har fungerat som en drivkraft i Essen, som år 2017 blev Europas miljöhuvudstad.
Senaste nytt
Industrikomplex blev ekopark
Omvandlingen av industrikomplexet Zollverein, som en gång var världens största anläggning för produktion av kol och koks, är Essens mest uppmärksammade gröna projekt.
Zollverein har gått från att vara ett giftsprutande industriellt problemområdet till att bli en inspirerande ekopark som fått världsarvsstatus av Unesco.
I slutet av 1980-talet upphörde gruvdrifteni Zollverein med omnejd och sedan dess har skog spridit sig över området.
Nu finns här över 800 djur- och växtarter. Gamla slagghögar har blivit platser för konst eller cykelleder och på en av dem finns nu en 60 meter hög vinterskidbacke och en skridskobana.
“Zollverein är en förebild för strukturomvandling inte bara i Essen utan i hela Ruhrområdet. Det visar tydligt att allt är möjligt, från att bryta kol till klimatskydd och kultur”, säger Hanna Lohmann, pressansvarig från Zollverein Foundation, till BBC.
Fler gröna initiativ
Essen fortsätter med sina gröna initiativ. Ovanpå gamla industrijärnvägar håller en 100 kilometer lång cykelväg som kallas Ruhr RS1, eller Rout 66 för cyklister, på att byggas.
Den första etappen av cykelvägen blev klar 2015, den är sex kilometer lång och går mellan Essen och Mulheim an der Ruhr och den beräknas minska koldioxidutsläppen med 16 600 ton om året.
När hela cykelvägen är klar år 2030 kommer den förbinda städerna Duisburg och Hamm med flera småvägar som korsar Ruhr-området.
Ekologisk odling
För att öka det lokala engagemanget har även flera naturvandringsleder skapats och över 100 samhällsdrivna stadsgårdar har skapats, exempelvis Bonnekamp Permaculture Farm, som säljer sina ekologiskt odlade produkter runt om i Essen.
“Vissa människor brukade bli förvånade över gamla behållare fyllda med morötter, kålrabbi eller pumpor, men i dag förstår fler och fler människor att i dessa projekt blomstrar idéer om hållbar utveckling”, säger stadsplaneraren Juliane von Hagen till BBC.
Renat död flod
Bland de blå projekten har sjöar och dammas skapats genom att ta tillvara på regnvatten. Det tuffaste av de blå projekten var kanske återställandet av floden Emscher.
Sedan slutet av 1800-talet har Emscher ansetts vara ett biologiskt dött öppet avlopp på grund av att gruvavfall, fabriksslam och avloppsvatten dumpades i floden.
Efter ett 20 år långt reningsprojekt återvände öringar till floden år 2015 och nu lever över 1 000 fisk- och djurarter längs med Emscher.
Emscher har också ett 51 km långt nätverk av pumpstationer för avloppsvatten som utgör Europas största avloppsvattenprojektet.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Största hoten mot den naturliga världen Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.