Dagens PS

Bolagstoppar flyr Klarna – nu avslöjas orsaken

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 11 apr. 2017Publicerad: 11 apr. 2017
Svenske Sebastian Siemiatkowski är vd för och medgrundare av superstartupen Klarna. (Foto: TT)

Svenske Sebastian Siemiatkowski är vd för och medgrundare av superstartupen Klarna. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Som DagensPS.se skrev om nyligen var USA-chefen Brian Billingsley bara en av ett 20-tal nyckelpersoner som har lämnat bolaget på kort tid, vilket sajten Breakit var först att rapportera.

När artikeln skrevs ville Klarna – som är en av Europas få ”enhörningar” i techsektorn (med begreppet unicorn menas bolag med värdering över 1 miljard dollar) – inte avslöja orsaken till de många toppchefernas sorti men nu kan amerikanska Bloomberg avslöja orsaken: svensk skatt. Sajten har intervjuat fyra av de toppchefer som nyligen lämnat.

Precis som det debatterats häftigt kring de senaste månaderna är det alltså beskattningen av personaloptioner som fått det svenska superstartupens toppar att lämna, avslöjar nu flera chefer för Bloomberg. Det eftersom dessa i Sverige beskattas som inkomst av tjänst (70 procent skatt) jämfört med många andra länder där det beskattas som inkomst av kapital (30 procent).

När Bloomberg kontaktar Klarnas talesperson Aoife Houlihan vill hon inte avslöja hur många som lämnat bolaget i år. Hon säger också att Billingsleys avgång skett i samband med en rekonstruktion av Klarnas nordamerikanska verksamhet.

Billingsleys själv har inte velat kommentera uppgifterna.

MISSA INTE: Spotifys grundare hotar med flytt  >

LÄS ÄVEN: Svenskens imperium: ”Nu är han kung av Europa”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]