Dagens PS

Vinexperten: Här är allt du måste veta om champagne

Dagens PS vinexpert Bernhard Smedberg på besök i anrika Champagne.
Bernhard Smedberg
Bernhard Smedberg
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 23 sep. 2016

Trots flera besök i Champagne och ett ständigt intresse för drycken blev jag återigen begeistrad när jag nyligen spenderade en vecka i Champagne. Det fantastiska landskapet, härliga klimatet och kulturen kring vin och mat gör det till himlen på jorden för en vinälskande gourmé.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta år har varit svårt för druvorna. En sen och ojämn blomning resulterar i en sen skörd. I mitten av september höll de flesta husen på att förbereda sig inför skörden och de flesta börjar skörda nu i dagarna.

Vad är champagne och vad skiljer mellan olika champagner?
För att få kallas champagne måste vinet komma från området Champagne och vinet måste framställas enligt champagnemetoden. Druvorna som används är i regel Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Man får även använda Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris men de förekommer mycket sällan. Champagnemetoden går ut på att man först jäser druvsaften till ett stilla vin för att sedan låta vinet jäsa en gång till, fast nu på flaskan med en kapsyl på så att kolsyran stannar i vinet. Vid all vinproduktion bildas det kolsyra men det är när man stänger in kolsyran i flaskan som bubblorna bildas. Vid den andra jäsningen bildas en jästfällning i flaskan som ger vinet dess karakteristisk doft och smak. All champagne måste ligga på jästfällningen minst 15 månader. Är det en årgångschampagne måste den ligga minst tre år på jästfällningen. Många låter sina viner ligga betydligt längre än vad kraven är. Vissa champagne lagrar man även det vita vinet på ek innan man låter det jäsa på flaskan. Det höga priset på champagne är dels för att denna tillvekningsmetod är svår och tar lång tid, men också att det stilla vin man börjar med är av mycket hög kvalité. Tyvärr så är status och marknadsföring också en del i att många stora hus tar mycket pengar för sina viner. De mest prisvärda champagner kommer från små odlare!

Druvsammansättningar
Blanc De Blancs är gjort enbart från druvan Chardonnay och kännetecknas som renare, mineralrika och fruktiga champagner.

I Pol Rogers vinproduktion med ett glas Pol Roger Rosé 2008.

I Pol Rogers vinproduktion med ett glas Pol Roger Rosé 2008.

Blanc De Noir är gjort från druvorna Ponit Noir och Pinot Meunier. Dessa viner har är mörkare i färgen och kan ha något mer intensiv smak.

På de allra flesta champagner står inget om detta då det är en blandning av de tre vanligaste druvorna

Malolaktisk jäsning
Malolaktisk jäsning är en bakteriellt driven jäsning som de flesta vita viner i världen genomgår för att runda av vinet. Det är egentligen inte en jäsning utan en bakteriell omvandling där enzymer gör äppelsyror till mjölksyror. Som ni förstår så är mjölksyrorna (laktosyror) rundare och mjukare än de fräscha äppelsyrorna. Detta kan ske naturligt genom att höja temperaturen på vinet eller så tillsätter man bakterier för att starta processen. Har man tillräckligt bra druvor kan man göra fantastiska viner utan malolaktisk jäsning men det gäller att som vinmakare veta sina begränsningar och inte ta sig vatten över huvudet. Som sagt så gör de allra flesta denna jäsning men det är bara de bästa vinmakarna med de bästa råvarorna som kan göra härliga viner utan denna process. Tyvärr finns exempel på bråkiga och strama champagner som hade vunnit på detta. Ett vin som inte genomgår malolaktisk jäsning lagras ofta bättre under en lång tid då syran blir högre.

Sockerhalt
Tillsatt socker är något som vi entusiaster är noggranna med. Dels så står ofta en benämning på etiketten som berättar vilken söthetsgrad vinet har, men alla producenter skriver inte ut detta. De stora husens standardchampagner ligger ofta på 8-14 gram socker per liter, medan viner från mindre producenter kan ligga på hälften. Vissa tillsätter 0 gram och skriver det inte ens på etiketten för de tycker det är en självklarhet. Har man mycket bra druvor kan man göra viner som upplevs som fruktiga utan att tillsätta massa socker. Men ska man göra miljontals flaskor är det svårt att hålla den kvaliten på druvor genomgående.

  • Ultra brut – 0-3 g per liter
  • Extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter
  • Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
  • Extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
  • Sec – torrt, 17-35 g per liter
  • Demi-Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
  • Doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
ANNONS

Olika typer av producenter
Följande beteckningar kan man se på varje champagneflaska.

Récoltant-Manipulant(RM) är en odlare som tar hand om hela processen från att olda och ta hand om druvorna till att göra vinet.

Négociant-Manipulant(NM) är ett stort hus som också köper in druvor från andra men tillverkar vinet. Dessa har således inte kontroll över skörden och hur alla rankor sköts.

Coopérative-Manipulant(CM) är ett cooperativ som blandar sina druvor för att gemensamt skapa ett vin.

Récoltant-Coopérateur(RC) är en liten producent som har odlat druvorna själv men låtit ett cooperativ göra vinet.

Société de Récoltants(SR) är två små producenter som delar vineri.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS