Första maj har passerat och demonstrationstågen med den. I vanlig ordning har skatter, jämlikhet, öppna gränser och andra viktiga frågor publicerats på plakat och basunerats från talarstolar. Själv oroas jag över Sverige och dess ojämlikhet när det kommer till privatekonomiska frågor.
Sparexperten oroad: "Alla vill sina barn väl"
Mest läst i kategorin
Våra kunskaper inom området påverkar vår levnadsstandard i dag, kommande husköp och pensionen i horisonten. Och likt ett aldrig bromsande hjul fortsätter kunskapen eller frånvaron av den att påverka kommande generationer. Med jämna mellanrum genomförs undersökningar om svenska folkets och ungdomars kunskaper om privatekonomi. Inte mycket har hänt under de 10 år som jag jobbat med frågan. Slutsatsen är alltid densamma: unga kan för lite om privatekonomi och det påverkar deras framtid.
Vetskapen att det är ojämnt i Sverige gnager i mig. Efter att ha rest Sverige runt och utbildat ungdomar inom privatekonomi under flera år så har jag med egna ögon sett skillnaderna mellan välbärgade storstadsområden, glesbygden och förorterna. Inte särskilt konstigt att föräldrar med yrken inom finans och höga utbildningar i bagaget oftare pratar ekonomi vid middagsbordet och ser till att junior får en bra start på sitt sparkapital. Det handlar inte om ovilja att ge sina barn en bra start i livet. Alla vill sina barn väl. Men då måste vi ändra nuläget och lära fler mer om sparande. Just nu lyckas vi inte bryta trenden. Många är vi alla eniga om att någon borde göra något. Vem är då denna någon?
Med en finansmarknadsminister och en utbildningsminister som båda håller hårdare i hållbarhetsaspekterna än det demokratiska i att alla unga bör lära sig om privatekonomi så lär vi inte se någon politisk aktion för att ändra detta inom kort. Detta trots att omvärlden har förändrats sedan skolämnena spikades. För att möta det digitala samhället och efterfrågan på it-utvecklare höjs rösterna om kodning på skolschemat. Jag håller med, självklart ska unga i dag lära sig koda. De behöver de kunskaperna för att kunna slåss på arbetsmarknaden när de blir äldre. För att kunna hantera sin bostadssituation, lån, sparande och pensioner bör också privatekonomi få ta plats i schemat. Det är helt enkelt dags för knyppling, svarvning och tillagning av marmelad att ta ett steg tillbaka och släppa fram ämnena av idag.
Ju fler som lär sig att aktier och investeringar faktiskt kan vara en väg till en bättre ekonomisk framtid desto fler kommer att ha råd att studera utomlands, köpa sin egen bostad och våga satsa på sina drömmar. Argumenten att de som inga eller få pengar har måste vara extra försiktiga med dessa för att inte förlora dem är även de baserade på okunskap. För en kunskap om privatekonomi och aktiesparande är precis tvärtom, det är biljetten till drömmarna. De som har lite pengar behöver i extra stor utsträckning placera dessa väl till en hög avkastning. Först då når vi ekonomisk jämställdhet i Sverige. Så, strunta i första maj och låt plakaten leva året om och skandera: ropen skalla, aktier till alla!
LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:
Ett mirakel för alla aktiesparare >
”Mellofeber” på börsen – 230 miljarder hägrar >
Blir 2017 året då du nobbar fifflarna? >
Se upp för tabben i barnens sparande >
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.