Dagens PS

Krönika: Blir 2017 året då du nobbar fifflarna?

(Foto: TT)
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 12 jan. 2017Publicerad: 12 jan. 2017

Är det så att allt förr eller senare kommer tillbaka, att det som nyss var omodernt om några år blir högsta mode? Exemplen på mattrender är många. Under de senaste åren har det bakats mer surdegsbröd och stoppats korv i takt med att rösterna höjts om närproducerad mat i stället för massproducerat och långväga transporterat. Kanske är det avslöjandena kring matfusket bland producenter och butiker som påskyndat denna återgång till det gamla och rejäla och det ökade behovet av källkritik och granskning av media och andra.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ifjol fortsatte media att granska och uppmärksamma fusket inom finansbranschen. Att branschen i många årtionden har tjänat på att ha felinformerade och ointresserade kunder är helt klart ett faktum när man ser vilka produkter som vissa storbanker och försäkringsförmedlare nu granskas för. Genom smart paketering och marknadsföring har produkterna gjort kunden fattigare och banken rikare.

PPM-systemet som gjorde oss alla till fondsparare när det lanserades för 17 år sedan har inte heller kommit undan problemen. Även där uppmärksammades en skandal under förra året där 1,2 miljarder sparkronor försvunnit genom placeringar i fondbolaget Falcon Funds PPM-fonder.

Även andra fondbolag tycks sko sig på spararna genom att uppge sig för att vara aktiva i sina val av aktier och investeringar medan fonderna i själva verket bara följer index. Något som renodlade indexfonder gör till en lägre avgift. Även i dessa fall har sparare förlorat stora belopp och framför allt förlorat chans till avkastning då fondernas avgifter ätit upp kundernas vinst och främst gjort fondbolagen rikare.

Vår nyvunna tilltro till gemene man som källa i stället för företag och myndigheter har också gjort att antalet internetforum, chattrum och Facebookgrupper har exploderat. Istället för att själva ta reda på fakta och information ställer vi nu våra frågor slött direkt i ett forum och väntar på svar. Vem som svarar och vilka egenintressen denna person har tycks blivit mindre viktigt. Det har dock uppmärksammats skandaler även här. I några fall har man fällt privatpersoner för marknadsmissbruk då man har snackat upp aktier man själv ägt för att snabbt sälja dessa när flocken hakar på och köper. Den solklara förloraren är den som sitter kvar till sist med svarte petter på hand och har illikvida förlustaktier i portföljen.

Med dessa skandaler i närtid är det kanske inte konstigt att många fortfarande skyr finansbranschen och håller pengarna i madrassen. Men jag tror och hoppas på att 2017 kan bli året då etik och moral får ett uppsving även inom finanshusen och bankerna. Att det kommer att bli hippt att vara reko, att ta ansvar. Om kunderna också börjar ställa högre krav kan vi få den självsanering som alla marknader mår bäst av. ”Money talks”, som man säger. De produkter och företag som spararna inte längre väljer kommer att behöva slå igen butiken och kvar blir de goda exemplen.

LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:

Se upp för tabben i barnens sparande   >

”Slöa” svenskar går miste om makten   >

”Varför är vi så vårdslösa med våra sparpengar?”  >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]