Dagens PS

"Slöa" svenskar går miste om makten

Många svenskar går miste om chansen att påverka som aktieägare
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 06 dec. 2016Publicerad: 06 dec. 2016

Det är inte bara fint att äga, utan också smart att äga. När allt fler röster höjs om jämställdhet, hållbarhet, miljöarbete, mänskliga rättigheter och socialt ansvar är ämnet högaktuellt. Det är nämligen aktieägarna som sitter på makten. Ändå är det så många svenskar som om igen gör slöa val med sitt sparande och går miste om den egentliga makten, makten att påverka och förändra.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Många bolag har det svettigt i dessa tider då drev kan uppstå både medialt och socialt. Nu för tiden kan vem som helst skapa en viral kampanj och lyckas jaga upp massorna. Men hur får vi till en reell förändring? I fallen med Findus lasagner med hästkött och American Apparels sexistiska reklam har upprörda röster och mediedrev påverkat försäljningen – bolagen har agerat och tagit sitt ansvar därefter. I frågor såsom jämställda börsbolag och ledningsgrupper kommer ofta trycket utifrån. I många fall från dem som varken är kunder, medarbetare eller aktieägare. Kanske är det just därför förändringen går så långsamt på området.

Självklart ska allmänheten och media ta sitt samhällsansvar och påverka de frågor de tycker är viktiga. Men hur man än vrider och vänder på det så är det aktieägarna som har den yttersta beslutsmakten i våra företag. Säga vad man vill om underhållningsvärdet på de publika bolagens årsstämmor, men strukturen är fortfarande mycket demokratiskt. Alla som äger minst en aktie i bolaget är välkommen att delta på stämman, får rösta och göra sin röst hörd.

Det innebär ju alltså att du likt Gudrun Schyman kan köpa en aktie i alla bolag och köra en turné på stämmorna i vår och begära ordet. Inte särskilt effektivt, men tänk om du och likasinnade går samman och dessutom har chans att få med er storägare i er kamp. Då är chansen till påverkan stor.

Det är mycket möjligt att både bolag och samhället tjänar på förändringar inom stora och viktiga områden som socialt ansvarstagande och hållbarhet men kortsiktiga effekter kan uppstå. Om bolagen har aktiva och insatta ägare som står bakom förändringarna och är beredda att ta kortsiktiga smällar på till exempel aktiekursen så blir det också lättare för företagsledningarna att ta tuffa beslut som långsiktigt är bra för alla.

Möjligheterna med ett aktivt ägande är alltså många. Frågan är om du nyttjar denna möjlighet? Äger du aktier bara genom vanligt fondsparande så har du per automatik tackat nej till din möjlighet att påverka och förändra. Du lämnar alltså walk over till slaget om makten och låter stora, ofta gamla och mossiga institutioner att driva framtidsfrågorna i ditt ställe.

Om du, såsom jag inte litar på att du och institutionerna har samma världsbild och vill driva samma frågor så skulle jag illa kvickt släppa Facebook-flödet, sluta posta upprörda artiklar och TV-klipp och istället se över ditt sparande. Sluta spara i storbankernas fonder och börja investera direkt i aktier. Det är hög tid att äga, istället för att bli ägd.

LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:

”Varför är vi så vårdslösa med våra sparpengar?”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS