Förberedelser inför att byta jobb kan du göra när som helst och med fördel när du inte är i akut behov av att få ett nytt jobb. Det finns mycket du kan göra i tider när du är ganska nöjd med där du är. Då är det oftast lättare att skriva säljande CV och nätverka med högre självförtroende – och kaxighet – än när det verkligen är skarpt läge, även om målet är att du alltid ska känna dig lika värdefull oavsett om du har ett jobb du trivs med eller ej.
Karriärkrönika: Så laddar du för skarpt läge
Mest läst i kategorin
Titta över ditt CV
Det jag först tänker på är att du kan passa på och se över och uppdatera ditt CV. För i någon fas av jobbsökarprocessen framöver kommer du att behöva skicka det. Nu rekommenderar jag visserligen att du skäddarsyr ditt CV och inte alltid använder samma; rundmallen med dina meriter och färdigheter är ändå något som du kan fila på – då blir det enklare att anpassa det efter det specifika jobbet sedan. Fila på det här redan nu om du har någon dag med extra energi. Just att skriva CV gör många helt blockerade när de vet att de måste.
Bygg ditt nätverk
Passa även på att underhålla ditt nätverk innan du aktivt vill byta tjänst. Jag brukar tipsa om att det är bra att nätverka mest när man inte är i mest behov av kontakter. Det blir trevligare om du träffar och håller kontakt med dina kontakter även i perioder då du inte vill ha deras hjälp med tips om jobb och liknande. Det bästa relationsbyggandet är det som sker långsiktigt och inte då du har ett akut behov. Jag blir själv trött på de som enbart hör av sig när de behöver något och aldrig annars. Det kan likna ett parasitbeteende och det är inget bra sätt att bygga ett hållbart nätverk på. Nätverka även de perioder du inte vill ha något speciellt tillbaka utan också är beredd på att ge – det är en bra tumregel.
Kartlägg dina referenser
Samma sak gäller med de som du har som referenser. Du måste inte boka personliga möten med alla utan en kontakt, exempelvis på något socialt medieforum, kan också vara på sin plats. Då kan du kolla upp om de är kvar på samma arbetsplats eller har bytt; på så vis kartlägger du dem innan du mer aktivt behöver kontakta dem för att fråga om du får uppge dem som referenser.
Mingla mer
Passa på att gå på lite fler mingelpartyn än du brukar. Då har du värmt upp dem till det blir skarpt läge. Be dina kontakter i nätverket bjuda in dig till olika träffar så att du inte alltid bara rör dig i samma sammanhang. Det kan också vara bra att både delta i mer specifika branschnätverk samt även mer allmänna och öppna event med människor som kommer från många olika branscher. Det är lärorikt att träffa människor med olika erfarenheter från skilda nischer från där du själv verkar.
Uppdatera dina profiler i sociala medier
Se över dina profiler i sociala medier så att de är tillräckligt jobbmässiga. Börja tänk mer på att så småningom kommer säkerligen någon rekryterare scanna av din närvaro på nätet och försöka få en bild av vem du är. Då är det en fördel om de sociala medier du verkar i inte bara speglar ditt fritidsjag utan även ditt professionella jag – den du är, vad du kan och vad du brinner för. Fundera över vilka sidor och meriter som du vill lyfta fram. Skriv gärna ner dem och ha dem i åtanke när du kommunicerar i olika forum. Följ gärna de företag som du är lite nyfiken på. Det är en stor fördel om du följt ett företag eller organisation över tid om och när det blir dags för dig att söka jobb för då har du mer kunskap om dem och vad de gör så att du kan matcha detta på en intervju i framtiden.
MISSA INTE: 21 karriärtips inför nya året >
LÄS ÄVEN: Karriärtips: Vårda dina referenser >
Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.
Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.