“Facebook kan vara en lysande plattform för dig som söker jobb”, skriver Dagens PS krönikör.
10 tips - så söker du jobb via Facebook
Mest läst i kategorin
Facebook kan vara rätt plattform att använda sig av, både för att leta upp lediga jobb och jobba upp ditt personliga varumärke, samt att bli hittad av arbetsgivare och rekryterare.
Här är tio tips på hur du söker jobb via Facebook:
1. Avsätt tid
Planera in tid i din almanacka för att vara på Facebook. Det krävs hög närvaro där om du ska bygga ett nätverk som jobbsökare. Tyvärr räcker det inte med vad många tror att det bara går att registrera en profil och säga ”jag är med”. Att vara med innebär att du är aktiv på olika sätt, både genom att själv skriva och att följa vad andra kommunicerar.
2. Försök skapa dialog
Det optimala är att du är aktiv genom att bidra med intressanta statusar som leder till spännande dialoger – där människor blir inspirerade och där det sker ett utbyte av tankar som leder till lärande – och inte bara lägger in inlägg om att du själv söker jobb för det blir inte så intressant att följa dig på Facebook då. Att du är med och bidrar till att människor möts. Vi är sociala varelser och vi vill lära känna varandra och mötas.
3. Ta en plattform i taget
Jag brukar också rekommendera att du tar en plattform i taget, så att du kan lära dig den ordentligt. Så om du har bestämt dig för att satsa på att söka jobb via Facebook – lägg mycket fokus just där även om du också är med på andra ställen. Det är bättre att känna sig hemma än att hoppa runt överallt utan att det varken blir hackat eller malet.
4. Vem är du och vad vill du?
Självkännedom är bra som grund när du nätverkar i sociala medier. Vem är du och vilka är dina styrkor och erfarenheter som du vill lyfta fram? Förvänta dig inte att du bara kan fråga någon av dina Facebookkontakter om de ”vet något ledigt jobb” till dig. När du ber ditt nätverk om jobb behöver du vara specificerad kring vilken typ av jobb och i vilken bransch du vill ha tips om för att underlätta för den eller de som hjälper dig. Lägg inte bara upp statusar om att du söker jobb hela tiden. Variera dina inlägg annars tröttar du ut dina följare. Synliggör vad du kan på så många sätt som möjligt.
5. Ge tips och råd
Bjud på dig själv och din kompetens. Ge tips och råd om sådant du kan. Att vara generös är ett bra sätt att bygga ett personligt varumärke när man söker jobb. Givaren får större vinst än den som väntar på att någon annan ska bjuda upp till dans.
6. Var aktiv hos andra
Den som gillar, kommenterar och delar andras inlägg så att de får mer cred och synlighet blir ofta väldigt populär och andra kommer att vilja göra samma tillbaka.
7. Följ intressanta företag och organisationer
Leta upp och följ intressanta företag och organisationer och håll dig framme och var aktiv på deras gillasida, då synliggör du dig på ett bra sätt och du får också bra information om vad som händer på företaget. Skriver de till exempel att de just startat ett nytt samarbete kan det finnas jobböppningar och du kan passa på och höra av dig just då i stället för att vänta på att deras rekryteringsmaskineri ska dra i gång. Då kan du ligga steget före.
8. Gå med i jobbsökargrupper
Det finns massor av grupper kring jobbsökande. Gå med där och var aktiv. Både med att tipsa om jobb som du känner till men som inte passar dig samt med att du peppar andra så att du bidrar till gruppens syfte. Finns det ingen sådan grupp på din ort – starta en själv och bjud in andra.
9. Följ de som kan
Skaffa positiva förebilder. Vem är riktigt bra på att bygga nätverk och att skapa sig ett stor nätverk? Följ i deras fotspår. Kopiera inte men se vad som fungerar och twista sedan till det så det passar ditt syfte, dina mål och framför allt din personlighet.
10. Utöka ditt nätverk
Var inte bara Facebookvän med de du redan känner. Bredda och utöka ditt nätverk rejält. Skicka vänförfrågningar till de du ser är aktiva nätverkare. Skriv gärna PM till dem samtidigt så att de förstår mer om vem du är och vad du vill.
LÄS FLER TEXTER AV KRÖNIKÖREN:
Träna lyssnandets konst i höst >
Så tar du ”semester” från Facebook >
Så rundar du av inför semestern >
Visa vad du går för på Facebook >
Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.
Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.