Dagens PS

Krönika: "Pensionen en absurd lek med siffror"

(Foto: TT / Montage)
(Foto: TT / Montage)
Johan Berntorp
Johan Berntorp
Uppdaterad: 18 sep. 2017Publicerad: 18 sep. 2017

Det allmänna pensionssystemet ger upphov till ångest för en hel del. Men vad finns det att ha ångest för? I ett system som är till för att jämna ut inkomster blir skillnaderna i systemet häpnadsväckande små. Börs-VD:n med 3.000.000 kr i årslön får nödvändigtvis inte särskilt mycket mer än någon som aldrig jobbat, bara man uppfyller vissa kriterier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Vår statsminister har i samband med pensionärsskattedebatten påstått att allmän pension är uppskjuten lön.

Vår pension är – hör och häpna – inte någon uppskjuten lön utan en del i ett gigantiskt transfererings- och utjämningssystem där vi kollektivt ska hjälpa varandra på ålderns höst.

En uppskjuten lön är rimligen att man avstår en pott pengar för sparande så att man kan konsumera senare i livet.

Var och en av oss får insatt, som en fordran på staten, en summa pengar varje år. En påse pengar som finansieras med bland annat sociala avgifter vars storlek är relaterad till din inkomst.

Men hur mycket får just du avsatt? Ja, intjäning sker på löner på upp till cirka 38 500 kronor per månad. Utöver det får du inte mer även om din arbetsgivare belastas med avgifter även på sådana eventuella lönedelar. Intjäningen är totalt sett 18,5 procent upp till ovan lönenivå.

Så vad händer nu med dina intjänade slantar? Undantar vi premiepensionen på 2,5 procent av lönen upp till cirka 38 500 kronor flyter de in i systemet för att finansiera dagens pensionärer. Så vad finns kvar? En siffra i ett oranget kuvert och möjligen några procent i buffertfonderna förutom PPM som våra politiker gärna lagt vantarna på.

Konsekvenserna då? För än så länge låter det möjligen som att systemet är inkomstrelaterat.

“Är det verkligen så här illa? Ja, tyvärr!”

ANNONS

Av dagens cirka 2.100.000 pensionärer är typpersonen någon som jobbat cirka 30–35 år i ett medelavlönat yrke. Men för att spetsa till det hela väljer vi att lyfta fram en lärare. En lärare har normalt studerat vid universitet eller högskola och har behövt bekosta en utbildning samtidigt som löneläget i bästa fall har varit tveksamt. En kostnad och förkovran som inte gett ett skvatt i ekonomisk profit och som med sin slutlön på runt 30 000 kronor i månaden ger en allmän pension på 14.000 kronor i månaden brutto. Det ger cirka 10.000 kronor i handen. Grattis, det var ju lönt att utbilda sig! Tur att du kan komplettera med en tjänstepension med en livsvarig nettoutbetalning på 2.000 kronor per månad. Är det verkligen så här illa? Ja, tyvärr!

Nästa persontyp är en person som hela tiden haft en intjäning över taket för allmän pension. Personen gick nyligen i pension med en slutlön på 50.000 kronor i månaden. Allmän pension 18.500 kronor i månaden, vilket ger en nettoinkomst på cirka 13.000 kronor per månad. Tack vare att personen legat över brytpunkten för intjäning till allmän pension räddas denna av en tjänstepension, cirka 7.000 kronor netto per månad, som är betydligt högre än för vår lärare i exemplet ovan. Det kan nog till och med vara lite småtrevligt att vara pensionär och att resa några gånger per år blir förmodligen en smal sak givet låga omkostnader i övrigt. Grattis, ”you’ve made it!”

Nu till den tredje kategorin pensionär som är en person som aldrig jobbat. Eller i varje fall väldigt lite. En person som utgör en del av den tredjedel pensionärer, knappt 700 000 st, som får garantipension i någon utsträckning och som alltså inte har genererat in tillräckligt i systemet.

Maximal garantipension är knappt 8.000 kronor per månad. En bruttoinkomst på 8 000 kronor ger en nettoinkomst på cirka 5.500 kronor per månad. Om nu 10.000 kronor kan vara svårt att klara sig på är naturligtvis 5.500 kronor förmodligen i det närmaste helt omöjligt att leva på. Därför finns det ett skattefritt bostadstillägg för pensionärer som man kan få. Beroende på situation kan storleken variera, men man kan få upp till cirka 5.000 kronor per månad. Summerar vi garantipensionärens inkomst från staten överstiger den nu inkomsten som vår stackars lärare fick. Du är en vinnare, plus på systemet kan man lugnt anta.

Rättvisefascisten ställer sig nu frågan: hur kan det vara möjligt att en person som aldrig jobbat får en pension som är högre än en person som jobbat hela sitt liv? Det strider mot all logik och känns ju definitivt inte rättvist!

Man kan ju fundera på varför man inte tjänat in till sin pension, kanske har man varit svårt sjuk, eller råkat ut för en olycka. Kanske föddes man med ett funktionshinder? Samtidigt finns det väldigt många som valt att inte jobba. Att jämna ut saker och ting för dem med oddsen emot sig har de flesta inget som helst bekymmer med. Men de andra då?

Så oavsett om du jobbat och haft världens karriär eller slitit på i ett yrke med taskig lön eller blivit försörjd så att du kunde jobba när du kände för det, skiljer det inte mycket när degen ska ut.

“Robin Hood tog av de rika för att ge till de fattiga. Men han gjorde inte vanligt folk, som borde haft en anständig nivå, till fattigpensionärer. För det är vad som sker i denna absurda lek med siffror.”

Robin Hood tog av de rika för att ge till de fattiga. Men han gjorde inte vanligt folk, som borde haft en anständig nivå, till fattigpensionärer. För det är vad som sker i denna absurda lek med siffror. Det finns för många som inte genererat. En tredjedel av alla pensionärer håller nu landet som gisslan för att man inte tagit ansvar/förstått eller vad det nu är för argument man anför. De är alltid den korrekta och medelduktiga som får betala priset, så även här.

ANNONS

Orättvisan i systemet är monumental och situationen vår lärare befinner sig i är inte okej. En omfattande reform och liberalisering av systemet är nödvändig.

En sådan reform kanske inte nödvändigtvis behöver se ut som man tror eller tänker (mer om det någon gång i framtiden). Jag gör som man gör på Netflix, lämnar en ’cliff hanger’!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]