Dagens PS

Raseri mot ABBA-Bennys gräddfil: ”Är orättvist”

Särbehandlingen av Benny Anderssons Orkester får dansbandsbranschen att se rött. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 30 jan. 2017Publicerad: 30 jan. 2017

Abba-stjärnan, mångmiljonären och affärsmannen Benny Andersson har hamnat i skottlinjen i en infekterad strid mellan dansbandsbranschen och Sveriges politiker. Bakgrunden är att Benny Anderssons Orkester, BAO, får betala 6 procents moms när man uppträder med egen dansbana. Det kan jämföras med de 25 procent andra artister tvingas betala vid liknande tillställningar, skriver Expressen Nöje.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Någon som tagit strid mot Skatteverket och ”särbehandlingen”, som Expressen kallar det, är Leif Wibron. Men efter att först ha fått rätt i förvaltningsrätten överklagades beslutet till kammarrätten där Skatteverket vann. Wibrons dansbandsarrangemang ansågs inte klassas som konsert vilket innebar en rejäl smäll för artisten.

Efter att ha betalat in 6 procent skatt under 2012-2014 får han nu en smäll i miljonklassen.

”Det är pengar jag aldrig haft och nu riskerar jag konkurs”, säger han.

Tidningen har sökt kulturminister Alice Bah Kuhnke utan framgång men får kontakt med hennes pressekreterare Kristoffer Talltorp som i ett mejl påpekar att frågan vad som bör klassas som en konsert inte ligger på politikernas bord utan blir Skatteverkets uppgift att bedöma från fall till fall.

ABBA-Benny själv förstår inte heller varför momssatsen är olika.

”Vi har visserligen en dansbana med oss. Men det kommer 5 000 människor och det ryms 400 på dansbanan. De flesta ser kanske det som en konsertupplevelse, men jag kan inte svara riktigt varför det är så, säger han.

MISSA INTE: Så mycket tjänar Björn, Benny och Agnetha  >

LÄS ÄVEN: Rasande Abba-Benny vill ta ned sin bild på Arlanda  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]