Samarbetet mellan TV4:s och tidningen Metros redaktioner upphör. Det skriver tv-kanalens programdirektör för nyheter och samhälle, Viveka Hansson, i ett blogginlägg på måndagsförmiddagen, rapporterar Dagens Nyheter.
TV4 bryter med Qviberg – anställda hoppar av
Mest läst i kategorin
”Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid.”
Bakgrunden är helgens hätska debatt som rasat i Mediesverige efter att finansmannen, och numera medieägaren, Mats Qviberg intervjuas av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. I artikeln kallar tidigare HQ-profilen en av journalisterna på Metro – tidningen som Qviberg nyligen blev storägare i – för en “typisk stalinist som vi borde bli av med”. Affärsmannen samt Metros ordförande Christen Ager-Hanssen, som också intervjuades, ska också ha öppnat för ett eventuellt samarbete med högersajten, rapporterar bland annat branschtidningen Resumé på nätet.
Och snart var kritikstormen ett faktum. Sedan publiceringen har två medarbetare lämnat: kolumnisterna Viktor Banke samt Evyn Redar. Metros chefredaktör Staffan Erfors har också tagit avstånd från ägarnas kommentarer.
”Jag vill vara väldigt tydlig med att det är jag och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik”, skriver han i ett pressmeddelande.
På måndagen gästade Mats Qviberg SVT:s morgonsoffa där han ångerfull över sina uttalanden. Han bad om ursäkt och förklarade vad han menade med uttrycket ”stalinister”.
”Alla som är förändringsobenägna. Det handlar inte om att man är kommunist, utan det handlar om att man står för att man inte orkar göra de nödvändiga förändringarna”, säger Mats Qviberg.
Vidare påstår Qviberg att han inte kände till vad Nyheter Idag var och att det ”slarvigt” och ”olämpligt” att han medverkade i intervjun. Han medger att han inte heller kan namnen på de som skriver i den egna tidningen.
”Jag visste inte ens vem det var”, säger Qviberg om Viktor Banke som alltså valt att hoppa av.
Qvibergs uttalande har också blivit en politisk hetpotatis. Politiker från både Moderaterna och Miljöpartiet vill att Metros samarbetet med Stockholms lokaltrafik ska utredas.
”Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det ingenting vi bör dela ut i tunnelbanan”, säger Tomas Eriksson (MP), partiets gruppledare i Stockholms läns landsting, till Svenska Dagbladet.
Tidningen Medievärlden uppger i dag, måndag, att även två kvinnliga nyhetschefer lämnar Metro.
MISSA INTE: Qviberg rasar i telefon: ”Inget hot, ett löfte” >