Dagens PS

70 miljarder upp i rök - så kollapsade 19-årig supertalang

Vanity Fairs Nick Bilton har granskat kollapsen i det en gång så hajpade Theranos och dess hyllade grundare Elizabeth Holmes (vänster). (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 sep. 2016Publicerad: 07 sep. 2016

Dagens PS har rapporterat flitigt om superkvinnan Elisabeth Holmes, och hennes tokhajpade biotech-startup Theranos, som på kort tid gjorde henne till världens rikaste unga kvinna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För bara ett år sedan var hon namnet på allas läppar och hennes bolag, som hon grundade redan som 19-årig, kunde stoltsera med en värdering på 9 miljarder dollar, motsvarande drygt 75 miljarder kronor. Det hela fick dock en tvär vändning efter en rad granskande artiklar från Wall Street Journal-reportern John Carreyrou.

Som i stort sett enda kritiker i en värld av hyllande röster sjösatte han vad som nu ser ut att bli spiken i kistan för Elisabeth Holmes miljardresa. John Carreyrou ifrågasatte nämligen tekniken bakom och träffsäkerheten av Theranos påstådda revolutionerande blodprover. Några månader efter John Carreyrous artiklar har bolagets värde kollapsat totalt – från 9 miljarder dollar till 800 miljoner dollar – vilket enligt Forbes innebär att Holmes egen förmögenhet kan ha utraderats helt, vilket Dagens PS skrev om tidigare.

LÄS ÄVEN: Från rikast till luspank över en natt  >

Men hur kunde ett bolag som spåddes vända upp och ner på en hel industri och en person som av många beskrevs som ”nästa Steve Jobs” haverera så fullständigt? Vanity Fairs Nick Bilton har gått till botten med vad som hände bakom det mycket hemlighetsfulla bolagets dörrar. En nyckelorsak, menar Nick Bilton, var att styrelsen hade dålig koll på den bransch de påstod sig omvälva.

En annan var denna:

”Bolagets brådmogna grundade trotsade medicinska experter – till och med sin egen chefsforskare – om precisionen i dess kritiserade blodprovs-teknik. Hon byggde ett bolag baserat på hemlighetsmakeri i förhoppningen att lyckas. Sen kollapsade allt.”

LÄS VIDARE: How Elizabeth Holmes House of Cards Came Tumbling Down  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]