6 maj förklarade Almega vilken katastrof kortare arbetstid skulle bli. Dagen därpå slöt man ett nytt avtal med arbetstidsförkortning som viktig del. Den 6 maj presenterade arbetsgivarorganisationen Almega sin nya rapport ”Tid är pengar och välstånd”. Den handlar om att kortare arbetsvecka mer eller mindre är en katastrof och skulle kosta tjänstesektorn 181 miljarder kronor …
Ett nytt förslag från regeringen ska öka sjukskrivnas möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet. Det ska ske genom att de får arbeta med sjukpenning. Ingen ska behöva fastna i sjukskrivning längre än nödvändigt, menar regeringen och förklarar att man nu tar ”ett viktigt steg” för att göra vägen tillbaka till arbete tryggare. Socialdepartementet lanserar ett …
LO och Almega står på varsin sida i debatten om kortare arbetsdagar. Samtidigt växer pressen inom Socialdemokraterna. Svenskarna är förvisso hyfsat överens. 64 procent av hela allmänheten, 68 procent av 20-29-åringarna och hela 82 procent av kvinnorna i familjebildande ålder vill ha en 30-timmarsvecka med bibehållen lön. Detta enligt en undersökning från fackförbundet DIK. Fackförbund, …
Lågkonjunkturen slår hårt mot arbetsmarknaden. Vissa län går dock mot strömmen. Arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka. Enligt Arbetsförmedlingens senaste kvartalsrapport har andelen inskrivna arbetslösa stigit från 6,7 till 7,1 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Totalt handlar det om 377 000 personer som nu är inskrivna som arbetslösa – en ökning med 22 …
På fem år har a-kassans utbetalningar ökat med 50 procent, visar ny statistik från Sveriges a-kassor. Närmare 373 000 personer var inskrivna på Arbetsförmedlingen i slutet av mars. Det innebär en arbetslöshet på 7,1 procent. Jämfört med för ett år sedan är omkring 18 000 fler personer i dag utan jobb. Därför är det kanske …
Färre män tar examen, fler står utanför arbetsmarknaden – och framtidens jobb går männen förbi. Pojkar börjar skolan med ett glapp, något som följer med dem hela vägen upp i vuxenlivet. Det visar ny data från bland annat Brookings Institution och American Institute for Boys and Men (AIBM), som sammanställts i en rapport av Bloomberg. …
“Vi befinner oss i en lågkonjunktur och många unga känner oro och ovisshet inför framtiden. Då är det viktigt att regeringen satsar på jobb till unga”. Det säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson, Liberalerna, i en kommentar till regeringens satsning på 250 miljoner kronor på sommarjobb och jobb för unga i kommuner med hög arbetslöshet. …
Vill du göra något nytt men saknar lust (eller tid) att plugga i fem år? Då kommer här sju smarta vägar till nytt jobb. Omkring 18 000 fler personer är i dag utan jobb jämfört med för ett år sedan, enligt Arbetsförmedlingen. Det innebär en arbetslöshet på 7,1 procent. Tillhör du en av de 373 …
Även om arbetslösheten sjunkit i Sverige två månader i rad är nivån fortfarande hög – så många fler går arbetslösa i dag jämfört med för ett år sedan. Därför skriver Arbetsförmedlingen också att siffrorna “ska ses med försiktighet”. Närmare 373 000 personer var inskrivna på Arbetsförmedlingen i slutet av mars, vilket innebär en arbetslöshet på …
Matpriserna har rusat och elräkningarna chockat. Därför är det inte helt märkligt att svenskarna vill att deras lön ska få en skjuts. Inför vårens förhandlingar har förväntningarna skruvats upp. Med våren kommer inte bara pollen och ljusare kvällar, utan också en annan klassiker: löneförhandlingar. När man snackar löneökning brukar man tala om 2-4 procent som …
Försvarsviljan stiger markant i Sverige men unga kvinnor väljer att lämna försvaret och sin militära karriär. Nu har forskarna undersökt varför. Rapporten heter ”I’ll be missing you – Socioekonomiska faktorer som driver militära kvinnor ut från Försvarsmakten” och kommer från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Faktum är nämligen att kvinnor lämnar försvaret i högre utsträckning än män …
Glastaket finns men spricker snabbast här. I en ny global jämförelse om kvinnor i arbetslivet hamnar Sverige i topp. Varje år publicerar The Economist sitt glastaksindex. Det jämför arbetsvillkoren för kvinnor i de 29 länder som är medlemmar av OECD. Tidskriftens index baseras på tio mått – från hur hög andel kvinnor som arbetar till …
Försvarsviljan stiger – men inte synen på Försvarsmakten som arbetsgivare. I en ny ranking kommer försvaret först på 73:e plats. En alldeles färsk undersökning visar hur försvarsviljan stiger bland svenskarna. Allt fler är beredda att försvara sitt land med vapen, om det behövs. Däremot verkar det inte vara så att vi är speciellt imponerade över …
För många i den äldre generationen var vägen till framgång tydlig: utbildning, jobb, karriär, pension vid 65. Stabilitet över tid var ett mått på framgång och att byta bana mitt i livet sågs ofta som något problematiskt. Men nu förändras spelplanen. En ny trend bland de yngsta på arbetsmarknaden visar på ett skifte i hur …
Hårt arbete räcker inte längre – arv är vägen till rikedom. Förmögenheter och bostäder överförs mellan generationer medan många unga kämpar. Enligt The Economist är vi på väg in i en ny ekonomisk era där det inte längre är arbetsinsatsen som avgör vem som blir rik – utan släkten. I många länder har arvsflödena fördubblats …
I takt med att fler företag kräver att anställda återvänder till kontoret har frågan om arbete på distans återigen blivit en het debatt. Hej då distans- och hemarbete. JPMorgan är ett av de företag som nyligen infört en strikt policy där deras 317 000 anställda måste arbeta på plats. Samtidigt har Patrick och John Collison, …
Under 2024 ökade arbetslösheten och färre personer hade jobb jämfört med året innan. Samtidigt försvann många tidsbegränsade anställningar. Sveriges arbetsmarknad har försämrats under 2024, visar ny statistik från SCB. Totalt var 480 000 personer arbetslösa – en ökning med 41 000 personer jämfört med året innan. Arbetslösheten steg till 8,4 procent, upp från 7,7 procent …
Fyra av tio svenska forskare och universitetslärare har utsatts för hot eller trakasserier i sitt jobb – och mest från ett överraskande håll. En ny studie, den första i sitt slag i Sverige, har kartlagt hot och trakasserier i forskarvärlden. Rapporten bygger på en enkätundersökning med 3 000 svarande och är gjord av Nationella sekretariatet för …
De flesta svenskar tycker att facket är viktigt. Men allt färre unga och tillfälligt anställda går med i facket, visar en ny avhandling. De flesta svenskar har klart för sig att facket har en viktig roll att spela på arbetsmarknaden och är positiva till medlemskap. I verkligheten går dock färre med i facket och fackföreningarna …
Antalet akademiker utan jobb i Sverige når nya rekordnivåer. Nu kommer rapporten att arbetslösheten är den högsta på 20 år. Nyligen kom siffrorna som visar att den totala arbetslösheten i Sverige fortsätter att stiga. Andelen arbetslösa är nu högre än på tre år, rapporterar Arbetsförmedlingen. För de svenska akademikerna är situationen ännu värre. Den senaste …
Arbetsförmedlingen har lämnat Perstorp – och jobben likaså. Att gå över järnvägen för att få arbete är numera ett minne blott. Arbetslösheten i Sverige ligger på en skrämmande hög nivå. Vi får gå tillbaka till januari 2022 för att hitta en högre arbetslöshet i Sverige än den som är i dag. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik …
Framtidens arbetsmarknad förändras i rekordfart. Två femtedelar av dagens kompetens kan blir föråldrad till 2030. Den som tror att dagens arbetsliv ser likadant ut om fem år kan komma att få en smärre chock. Åtminstone om man ska tro rapporten Future of Jobs Report 2025 från World Economic Forum. Enligt den kommer 39 procent av …
Ska du söka jobb hos AI-företaget Anthropic? Då får du klara dig utan AI. Företaget må förvisso utveckla avancerade AI-modeller – men de vill ha helt AI-fria ansökningar. Det kan tyckas ironiskt att en av världens ledande AI-utvecklare inte vill att jobbsökande använder AI i sina ansökningar. Men enligt Anthropic, som ligger bakom AI-modellen Claude, …
En kvinna i 70-årsåldern fick nyligen ett oväntat svar på en jobbansökan – 48 år efter att hon skickade in den. Det som kunde ha blivit en karriär som stuntförare utvecklades istället till ett liv fyllt av äventyr som pilot och företagare. Tizi Hodson var 22 år när hon 1976 sökte ett jobb som stuntförare …
Mer än hälften av tjänstemännen jobbar på distans. Nu konstaterar TCO att det är stora vinster för dem med att distansarbeta. TCO, Tjänstemännens centralorganisation, har låtit Novus göra en ny undersökning om distansarbete, mot bakgrund av att mer än hälften av Sveriges tjänstemän arbetar på distans i större eller mindre utsträckning. 3 584 webintervjuer med en …
Regeringen presenterar nu ett åtgärdspaket för att komma till rätta med den höga arbetslösheten i den utdragna lågkonjunkturen. Bland annat ska kunskaperna öka i svenska för att få ut grupper av utrikes födda som står längst från arbetsmarknaden, det handlar bland annat om att fler ska få utbildning. Deltagare i arbetsmarknadspolitiska program som missköter sig …
Brittiska motsvarigheten till SCB, ONS, har stora problem. Folk svarar inte på undersökningar och statistiken blir osäker. Nya strategier krävs för att få ordning på siffrorna. Det är beskedet från ONS, Office for National Statistics, det vill säga den brittiska motsvarigheten till vårt SCB. Där ska man nu ta till en rad nya strategier för …
Nvidias vd Jensen Huang har ett tydligt budskap till alla som oroar sig för att AI ska ta över deras jobb – skaffa en AI-mentor istället. Enligt teknikjätten är framtiden inte robotdominans utan människor som stärks av artificiell intelligens. I en videointervju med journalisten Cleo Abram delar Jensen Huang med sig av sin vision om …
Norrland går bra. Skåne går dåligt. Men den stora frågan är; vad är det för fel på Gävle? Det handlar om färska siffror för arbetslösheten. Om inget annat ökar så stiger åtminstone arbetslösheten. Enligt Arbetsförmedlingens färska rapport ”Arbetsmarknadsläget i Sveriges län kvartal 4 2024” ökar antalet människor som står utanför arbetsmarknaden. ”28 000 fler var inskrivna …
Arbetslösheten bland 55-plussarna har klättrat till rekordnivåer och biter sig fast – bara pandemin var värre. Det ser mörkt ut på arbetsmarknaden för Sveriges äldre. Under december 2024 var 75 445 personer över 55 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen – den högsta siffran sedan pandemin och nästa högsta på hela 2000-talet. Det motsvarar 20 …
En ny lista från jobbsajten Indeed visar vilka jobb som kombinerar hög efterfrågan och rejäla lönekuvert och som således anses vara årets bästa jobb. Jobbmarknaden förändras. Teknologiska framsteg, nya sätt att arbeta och samhällsförändringar skapar ständigt nya karriärvägar. Enligt Indeed är det framför allt tre faktorer som avgör vilka jobb som kommer att vara poppis …
19 890 tjänstemän i privata företag blev uppsagda från sina jobb under 2024. Det är den högsta nivån på fem år, rapporterar Trygghetsrådet. Trygghetsrådet TRR arbetar på uppdrag av Svenskt näringsliv och PTK med privata arbetsgivare och tjänstemän som målgrupper. Till TRR är drygt 30 000 företag med drygt 1,1 miljoner tjänstemän anslutna. TRR, som drivs i …
Tror du att din lön bestäms under lönesamtalet? Då är du inte ensam – men också helt fel ute. Åtminstone enligt den här karriärexperten. Många lägger allt krut på att förbereda sig inför det stora lönesamtalet. Men enligt karriärexperten Melody Wilding är det en ack så vanlig missuppfattning. “Besluten fattas inte vid lönesamtalet – de …
Vad har en kirurg, en rörmokare och en domare gemensamt? De är AI-säkra. Ja, åtminstone för tillfället. Drygt 92 miljoner jobb kan försvinna globalt inom de närmsta fem åren. Det spår World Economic Forum i en rapport. I samma rapport framkommer det att 41 procent av alla världens företag planerar att minska sina arbetsstyrkor fram …
Kvinnorna tar över som poliser, präster och läkare. Jämställdhet – eller är det bara männen som lämnar när yrkena tappar sin gamla status? 1959 fanns inga kvinnliga präster i Sverige. 1960 fanns det tre. I dag har kvinnor tagit befälet i kyrkan och när P4 Jönköping gör en sammanställning visar det sig att bara 45 procent …
En ny undersökning visar att var sjunde anställd upplever en tystnadskultur på jobbet – och att vissa branscher är värre än andra. Undersökningen kommer från Brilliant Future. Den visar bland annat att fler kvinnor än män inte vågar göra sin röst hörd – var sjätte kvinna jämfört med var åttonde man. “Det här är mycket …
Allt fler arbetsgivare lockar med flexibilitet – men pressar lönerna som motkrav. Kontorets vara eller icke-vara har varit på tapeten ett bra tag. Inte minst sedan flera stora företag – däribland Amazon och Starbucks – valde att mer eller mindre tvinga sina anställda tillbaka till kontoret. Nu har ett gäng arbetsgivare i USA kommit på …
Att förhandla lön är en konst som faktiskt går att bemästra. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas. Vi byter jobb oftare nu än förr. Bland annat funderar 48 procent av de mellan 18-27 år på att byta jobb, visar en undersökning från Manpower. Detta beror delvis på att vi är många som suktar …
Hur mycket pengar krävs egentligen för att uppnå lycka? En ny studie avslöjar vad svensken behöver tjäna för att nå den magiska gränsen. En studie har räknat ut hur mycket pengar vi måste tjäna för att leva lyckligt i olika länder skriver FokusOnline. Enligt FokusOnline handlar det om en “lyckoinkomst” – ett belopp där mer …
Att bry sig om sitt jobb är naturligt – till och med bra. Men så kan det ju, utan att man egentligen märker det, gå överstyr – och det kan kosta dig mer än du tror. Sitter du vid middagsbordet och låter tankarna vandra till morgondagens att-göra-lista? Eller tackar du nej till en fika med …
“Should I Stay or Should I Go”, sjöng The Clash på 80-talet. Då handlade det förvisso om kärlek. Men även på jobbet kan gnistan falna. Det kan vara knepigt att avgöra om den där känslan av stiltje är tillfällig eller ett tecken på att det är dags att söka sig vidare. Många brottas med frågor …
Snabb karriärutveckling, förmågan att inspirera andra och ett tydligt varför. Rekryterare som hittar framtidens toppchefer vet exakt vad de letar efter. Frågan är om du har vad som krävs? Att leda en organisation handlar om mer än att sitta i hörnrummet och vifta med pekpinnen. Fortune har intervjuat ett gäng topprekryterare som specialiserar sig på …
En ny generation arbetstagare är på krigsstigen. Kan 2025 bli året då den yngre generationen lämnar sina jobb i drivor? Generation Z och Millennials är trötta på gamla regler och låga löner. Enligt en ny undersökning från bakgrundskontrollplattformen Checkr, vilken Newsweek skriver om, kan 2025 bli året då en våg av uppsägningar sveper över arbetsmarknaden. …
Att skriva ett vinnande cv är en konst. Men ibland är det vad du inte skriver som avgör om du får jobbet. Vi vet redan att åtta av tio svenska företag tagit emot cv:n med falsk information. Därtill vet vi att man som arbetssökande bör undvika att inkludera en rad som anger vilken roll du …
För sjunde året i rad betalar företaget de högsta lönerna i Sverige. De anställda har miljoner skäl att jubla. En snittlön på drygt 3,6 miljoner kronor – det är vad de anställda på EQT Partners (börskurs EQT) kan redovisa. Därmed är bolaget för sjunde året det företag i Sverige som betalar de högsta snittlönerna. När …
Aktivitetsersättning för personer med funktionsnedsättningar får ut många i arbete. Nu ser Försäkringskassan ännu större möjligheter. Försäkringskassan har analyserat hur personer som har haft aktivitetsersättning lyckas etablera sig på arbetsmarknaden den tioårsperiod som följer närmast efter att de lämnat aktivitetsersättningen. Av dem som lämnade aktivitetsersättningen år 2012 hade mer än en femtedel sin huvudsakliga inkomst …
Du får inte sjukskriva dig för vad som helst. Men det finns ett växande problem. Många, särskilt unga, sjukskriver sig helt enkelt för att de inte har lust att gå till jobbet den dagen. Folk har i alla tider klagat på “dagens ungdom”. Därför ska man vara försiktig med att döma ut de yngre. Men …
De driver världens hetaste bolag, många inom AI. Toppledarna förväntas ha ett imponerande CV, men faktum är att vissa inte ens har en ordentlig utbildning. Fortune har tillsammans med Boston Consulting Groups släppt årets Future 50-lista. Här hittar vi företag som inte bara lovar tillväxt utan som också redan nu levererar imponerande resultat. I år …
Ett välskrivet CV kan öppna dörrar – men vad händer när det är AI som håller i pennan? Att skarva lite i sitt CV är inget nytt. Tvärtom ljugs det ganska friskt ute i stugorna. Bland annat har 36 procent överdrivit eller hittat på erfarenheter från tidigare jobb för att verka mer kvalificerade, enligt en …
Autenticitet och det personliga är modeord – så även på jobbet. Men hur mycket av sig själv är egentligen för mycket? Det har techgurun Marc Andreessen starka åsikter om. Känslor hör hemma på jobbet, slog författaren Nicolas Jacquemots fast i sin bok Känslokoden från 2022. Och visst har han en poäng. Någon som dock tycker …
Att våga fråga efter mer är sällan enkelt. Som tur är lever vi i en AI-era som kan hjälpa dig på traven. Visst är lönen inte allt. Men den påverkar trots allt vilken levnadsstandard vi kan ha. Därför är det klokt att bita i det sura förhandlingsäpplet – hur obekvämt det än må kännas. Statistiken …