Dagens PS

Arga kunder stämmer Swedbank på 100 Mkr

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har försäkrat att banken inte varit inblandad i penningtvättsskandalen i Estland. Nu visar SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande något annat. (Foto: TT)
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har försäkrat att banken inte varit inblandad i penningtvättsskandalen i Estland. Nu visar SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande något annat. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 12 maj 2017Publicerad: 12 maj 2017

Ett stort antal estländska kunder har stämt Swedbank i Estland på över 100 miljoner kronor och pekar ut storbanken i en bedrägerihärva. Den svenska storbanken bekräftar uppgifterna för TT.

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi kan bekräfta att det pågår en rättsprocess i Estland runt detta, men i övrigt har vi inga kommentarer”, skriver Swedbanks presschef Claes Warrén.

Bakgrunden är ett obligationslån från 2007 på 8,5 miljoner euro till fastighetsbolaget IPC som Swedbank har förvaltat. I dag har pengarna – som ett hundratal kunder blev långivare till – gått upp i rök efter att IPC investerat pengarna i rumänska jordbruksfastigheter med ”rejält uppblåsta priser”, skriver TT. Sedan dess har bolaget både bytt namn och ägare för att till sist gå i konkurs 2015.

I Estland får Swedbanks nye vd Birgitte Bonnesen kritik för under åren som chef för storbankens baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014. Kunder menar att hon försökt sopa det hela under mattan.

“Än så länge har Swedbank använt alla tillgängliga juridiska medel i processen för att undvika att direkt svara på kraven”, skriver Maria Mägi-Rohmets, de omkring 100 målsägarnas advokat.

MISSA INTE: Swedbank hotas av sanktioner  >

LÄS ÄVEN: Swedbank-kaos – folket plundrade bankomater  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]