Dagens PS

”Pensionssmäll” – oväntad chock för svenskar

Tiotusentals svenska pensionärer – oklart exakt hur många – står inför en ”oväntad inkomstchock” nästa år. (Foto: TT / Montage)
Tiotusentals svenska pensionärer – oklart exakt hur många – står inför en ”oväntad inkomstchock” nästa år. (Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 20 dec. 2017Publicerad: 20 dec. 2017

Tiotusentals svenskar – oklart exakt hur många – står inför en ”oväntad inkomstchock” nästa år. Här är anledning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

150.000 pensionärer som arbetat i kommuner och landsting riskerar att tappa 800 kronor per månad nästa år på redan låga pensioner, rapporterar TT på onsdagen. Nyhetsbyrån kallar det för en ”pensionssmäll” och ”oväntad inkomstchock” och uppger att det ännu är osäkert exakt hur många som drabbas och i vilken magnitud.

”Det är oerhört olyckligt”, säger Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal.

Klart är att de tiotusentals svenskarna hotas av en rejäl snyting på grund av att de haft samma, tekniskt komplicerade pensionsavtal: PA-KL. Den gamla uppgörelsen hängde tidigare ihop med den allmänna pensionen ATP, förklarar TT, och det var när detta skrotades som den oväntade effekten uppstod. Boven i dramat är ett så kallat ”följsamhetsindex” som nästa år väntas bli lägre än inflationen och därför påverka inkomsten negativt. Samma effekt har dock gynnat pensionärerna under perioder med låg inflation, exempelvis de tre senaste åren, påpekar TT.

“Men de som har allra sämst pensioner påverkas minst”, menar Anna-Maria Carlsgård.

Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), konstaterar att många av de 150.000 pensionärerna inte nödvändigtvis kommer att få sämre månadsinkomst nästa år, när bostadsbidrag och allmän pension räknas in. Men framför allt är det svenskar födda 1937 eller tidigare som drabbas, uppger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]