Dagens PS

Krönika: Regeringen vill hellre slösa än spara

Slösa är plötsligt vår upphöjda förebild
Slösa är plötsligt vår upphöjda förebild
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 20 sep. 2017Publicerad: 20 sep. 2017

“Just nu säger de som styr Sverige att det är finare att låna än att spara”, skriver DagensPS krönikör Therese Lundstedt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du en spara eller slösa? Är du rik eller fattig? Alla som sparar i aktier är rika och var du bor eller växt upp eller var du har studerat hänger med i ekvationen. Gamla synsätt är bevisligen svåra att förändra även om samhället och dess medborgare förändras generation för generation, år för år.

På onsdagen presenterade regeringen höstbudgeten och med det ett förslag från Vänsterpartiet att höja skatten på sparande, närmare bestämt på våra investeringssparkonton, ISK. Jag älskar kontot. Ett starkt ord, jag vet. Men sedan ISK infördes år 2012 har fler än 2 miljoner svenskar anammat sparformen. Tusentals har tack vare det nya kontot också fått upp ögonen för aktier och aktiefonder. Är det viktig då? Ja. Investeringssparkontona har nämligen inte främst bidragit till att göra de rika rikare utan till att sprida intresset för sparande. Och framförallt ett sparande på börsen som historiskt faktiskt gett bäst avkastning.

Redan ifjol infördes ett golv för beskattningen på ISK. Man insåg att det låga ränteläget då och i framtiden skulle innebära för låga skatteintäkter. Många var även då motvilliga och nu bara ett år senare kommer ännu ett förslag på att höja golvet för beskattningen på ISK. Vissa hävdar att det är en liten höjning. Att pengarna behövs på annat håll. Och så är det ju alltid, pengar behövs till skola, vård och infrastruktur. Det kniviga är bara när politiker ger sig på spelreglerna gång efter annan utan att också tänka på de långsiktiga konsekvenserna.

Hur ska vi få fler att spara i stället för att låna och få fler att spara sina pengar på ett sätt så att avkastningen kan bidra till deras framtid, drömmar och pensionen om det finns osäkra moment med i kalkylen? Investeringssparkontot är inte ett rikemanskonto, det är för alla. Precis som aktier – denna bespottade sparform. Det trots att börsen är en av få riktigt demokratiska handelsplatser dit alla är välkomna. Det är fritt fram för vem som helst att lära sig investera och därefter ta del av en, förhoppningsvis, värdeökning i form av ökade aktiekurser och utdelningar. Om det inte är demokratiskt så vet jag inte vad som är det.

I en tid med negativa räntor, svajande centralbanker, rekordhög belåning och ett allt vanskligare pensionssystem så borde Vänsterpartiet, regeringen och riksdagen alla hylla spararna som själva tar ansvar för sin framtid istället för att låna sig fram. Signalvärden är viktiga och just nu säger de som styr Sverige att det är finare att låna än att spara – slösa är plötsligt vår upphöjda förebild. Är det så vi vill bygga Sverige för kommande generationer? Kanske är det handlingar som dessa som får fler av oss sparivrare att engagera sig inom politiken. Låt oss hoppas det, för bevisligen behöver vi fler “Spara” än “Slösa” på första parkett i riksdagen i framtiden.

LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:

Sparexperten oroad: ”Alla vill sina barn väl”  >

Ett mirakel för alla aktiesparare  >

”Mellofeber” på börsen – 230 miljarder hägrar  >

ANNONS

Blir 2017 året då du nobbar fifflarna?  >

Se upp för tabben i barnens sparande   >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]