Fingerprint Cards gick för inte alltför länge sedan som en raket på börsen och blev snabbt en hyllad folkaktie.
Dramatisk kurskollaps i folkaktien
Mest läst i kategorin
Biometribolaget har i dag 60.000 aktieägare och drygt 8 av 10 av dessa ligger i dag back på sin investering. Endast de 13.000 aktieägare som köpte bolagets aktie före 29 juni 2015 är på plus, enligt nätmäklaren Avanza, rapporterar Di och konstaterar att den genomsnittlige aktieägaren i Fingerprint Cards har 2.000 aktier i biometribolaget och att de betalat cirka 75 kronor per aktie.
Samtidigt har Fingerprint Cards rasat 65 procent på ett år på börsen – varav 50 procent av nedgången är sedan årsskiftet – och just nu handlas aktien för 33 kronor.
Den genomsnittlige aktieägaren i Fingerprint Cards har förlorat 84.000 kronor, framgår det.
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, råder nu småspararna i Fingerprint Cards att dumpa sina papper i bolaget.
“Har du surkart på kontot slutar du bry dig om dina pengar. Då är det bättre att sälja och välja aktier eller fonder som du bryr dig om”, säger han till Di, som uppger att Fingerprint Cards kvartalsrapport som släpptes nu på morgonen som väntat blev en rejäl besvikelse för aktieägarna.
Bolaget missar analytikernas förhoppningar med hästlängder. Rörelseresultatet blev 70,8 miljoner kronor mot en väntad snittprognos på 110 miljoner, enligt SME Direkt.
Omsättningen hamnade däremot något över förväntan, 686 miljoner kronor mot väntade 675 miljoner kronor. I fjol omsatte bolaget 1.491 miljoner kronor.
I rapporten skriver Fingerprint Cards vd Christian Fredriksson att den tidigare varningen liksom lagerutbuggnaden och ökad konkurrens kommer att spilla över även på andra kvartalet och påverka resultatet negativt, rapporterar Di.
MISSA INTE: Skållhet aktie rejält nedkyld – kan det vända? >
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.