Mikael Odenberg om Anna Kinberg Batras avgång.
Tidigare M-toppen: "Sorgligt"
Mest läst i kategorin
Odenberg, som det ryktas om kan vara en av flera tänkbara efterträdare till Anna Kinberg Batra, anser att hon fattat rätt beslut som lämnar sin stol.
“Anna satte sitt parti framför sin person. Därför var det inte bara oundvikligt, utan också rätt av henne att idag meddela sin avgång. Men sorgligt är det att det slutade så här”, skriver den tidigare försvarsministern under Reinfeldt-regeringen på sin Facebook.
Tillsammans med Elisabeth Svantesson, andra vice ordförande i Moderaterna, och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson, har Mikael Odenbergs namn alltså figurerat som en presumtiv kandidat till partiledarposten efter AKB:s avgång, även om han anses vara en outsider i sammanhanget, ett wild card.
Även den tidigare statsministern och senare utrikesministern under Fredrik Reinfeldts styre, Carl Bildt, förekommer i dessa diskussioner, som än så länge alltså bara är spekulationer.
K-G Bergström, Expressens politiske kommentator, konstaterar att Anna Kinberg Batra “var körd”. Han syftar på det kompakta missnöjet som utlöste kravet på hennes avgång från hälften av Moderaternas länsförbund.
Moderaternas drömperson som partiledare är Carl Bildt, enligt K-G Bergström.
Om Bildt gör comeback har de andra kandidaterna inte skuggan av en chans, tror han.
“Skulle det ske då är naturligtvis både Kristersson och Svantesson chanslösa. Men jag tror inte att det är så mycket som talar för Carl Bildt tar den risken som det trots allt innebär. Samtidigt är jag övertygad om att han är väldigt sugen på politik. Han har ju just nu inte någon tydlig politisk roll överhuvudtaget”, säger K-G Bergström till Expressen TV.
Det är ingen tvekan om att Moderaterna nu behöver en kompass och en stark ledare som tydligt tar ut partiets framtida riktning. Men vem det blir återstår som sagt att se.
Mikael Odenberg skriver så här på sin Facebook:
“Till yttermera visso kastades Anna efter valet också in i en situation som hon rimligen hade mycket lite kontroll över. Fredriks sätt att dra på valnatten var djupt ansvarslöst. Samtidigt satt han formellt kvar som partiordförande och den djupt destruktiva och feltänkta Decemberöverenskommelsen var ett utflöde av hans tankar.”
“Men det var inte bara Decemberöverenskommelsen som var fel. I tre års tid har Moderaterna och alliansen underlåtit att försöka påverka statens utgifter och till det kom det förvirrade januariutspelet om synen på SD. I stället har man strött tillkännagivanden, KU-anmälningar och hot om misstroendeförklaringar omkring sig på ett ogenomtänkt sätt. Moderaternas uppträdande har varit ganska långt ifrån det mer statsmannamässiga som i vart fall jag förväntade mig av det då största oppositionspartiet.”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.