Det är Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, som uttalar sig för Di.se om det stundande franska presidentvalet och att möjligheten finns att högerextrema Marine Le Pen blir landets nya president.
"Det obehagliga har krupit närmare"
Mest läst i kategorin
Tidningens expertpanel menar att en valseger för Le Pen “skulle vara en mardröm för marknaden”.
På söndag, den 23 april, hålls den första omgången i presidentvalet och enligt Di är kandidaterna för de stora partierna “nästintill uträknade”.
Det lutar åt att liberalen Emmanuel Macron gör upp med högerextrema Marine Le Pen, som vill skrota EU och per automatik avsluta Frankrikes medlemskap i eurosamarbetet.
Fortfarande tvekar många väljare, framgår det, och stödet ökar även för Natomotståndaren och vänsterrebellen Jean-Luc Mélenchon, vilket spär på oron på marknaden.
“Eftersom inget av de fyra toppnamnen ser ut att få mer än 50 procent av rösterna lär det bli en andra runda den 7 maj. Därefter sker parlamentsval i två omgångar i juni”, skriver Di.
Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska Institutet, är bombsäker på, säger han till tidningen, att det blir en andra omgång och att det är “troligt” att både Marine Le Pen och Emmanuel Macron går vidare till den – och att den sistnämnde vinner, det menar Björn Fägersten är “mycket troligt”.
Ett annat scenario, som Annika Winsth bedömer som “värre, är att Marine Le Pen ställs mot vänsterradikalen Melénchon.
Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie, som också är med i Di:s expertpanel, tror även han att Le Pen kan bli president, men sannolikheten för att det blir någon av de andra kandidaterna är samtidigt “två på tre”, framhåller han i artikeln.
“Från ett marknadsperspektiv skulle Macron ändå ge en suck av lättnad. Skulle det bli Le Pen vet alla att hon kommer försöka driva eurofrågan. Då flyttas fokus till nästa osäkerhetsmoment som är Italien. Riskerna där – med flera eurokritiska partier – kommer att eskalera om Frankrike väljer en euroskeptisk president”, säger Annika Winsth till Di och fortsätter längre ner i artikeln:
“Det går aldrig att utesluta händelser som brexit, en Trumpvinst eller att Marine Le Pen går hela vägen. Men det går heller inte att som stor pensionsförvaltare ta bet på det. Det går inte att gå ‘all in’ på en katastrof.”
Henrik von Sydow konstaterar att paradoxalt nog, trots all politisk oro, så “tenderar världsekonomin att växa” – han menar att företag och marknader brukar klara att hantera de politiska riskerna, om än till ett pris, som han säger. Dock är hans uppfattning att det alltid finns “tillväxt- och affärsmöjligheter framåt”.
MISSA INTE: Krönika: Se upp, Le Pen! Här är ditt största hot >
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.