Den i dag 81-årige buddhistiska munken från Tibet, som lever i exil i norra Indien sedan 1959, har varit på ett fyra dagar långt besök i Mongoliet.
Dalai Lama välsignar Trump
Mest läst i kategorin
På onsdagen kommenterade han republikanen Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet inför journalister i den mongoliska huvudstaden Ulan Bator, rapporterar Associated Press i en artikel som publiceras på Boston Heralds hemsida.
Dalai Lama, som fick Nobels fredspris 1989, sade bland annat att han ser fram mot att träffa Trump någon gång efter den 20 januari när Trump installerats som USA:s president och tagit plats i Vita huset i Washington.
Att Trump gått fram som en ångvält under sin valturné och bland annat uttryckt sig kränkande mot muslimer, latinamerikaner och andra amerikanska minoritetsgrupper bekymrar inte Dalai Lama.
“Under kampanjerna har kandidaterna större frihet att uttrycka sig, men nu när han är vald och fått ett ansvar måste han bära upp det ansvaret och samarbeta”, menar Dalai Lama.
Dagens PS har tidigare skrivit om att Trump förväntas “anpassa sig”, som exempelvis den svenske fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson uttalat medan miljöföreträdare anser att Trump måste övertygas när det gäller hans förnekelse av klimatförändringarna.
En taleskvinna för den tibetanska exilregeringen i Indien under ledning av Dalai Lama uppger nu att hon inte känner till den andlige ledarens planer på att möta Trump, men framhåller enligt Associated Press att den tibetanska exilregeringen under åren haft goda relationer med amerikanska presidenter och att den traditionen förväntas fortsätta under Trumps administration.
Tibet är en autonom region och historisk stat i Centralasien som sedan början av 1950-talet styrs från Peking i Kina.
Om Dalai Lama träffar Trump, som han aviserar, väntas det utlösa kraftiga protester från Kina, som anklagar den tibetanska munken för att försöka rycka loss Tibet från Kina. Dalai Lama – som är en förkämpe för demokrati – deklarerar samtidigt att han alltid uppfattat USA som en föredömlig nation när det gäller den “fria världen”.
Inför Dalai Lamas besök i Mongoliet uppmanades landet av Kina att ställa in besöket, det hela skedde under en form av förtäckt hot där Kina underströk att Mongoliets ekonomi är bräcklig och att man därför bör slå vakt om att upprätthålla sina “bilaterala förbindelser” med Kina i hopp om en fortsatt “stabil utveckling”.
Kina har påpekat att Dalai Lamas besök i Mongoliet skadat realtionen till landet.
Kinas president Xi Jinping har tidigare gratulerat Donald Trump till valsegern. Under valkampanjen anklagade Trump Kina för illojala handelsmetoder och hotade med att införa strafftullar på kinesiska varor. Kina har svarat med att varna USA med ekonomiska vedergällningar mot amerikanska företag.
MISSA INTE: “Kina hotar Trump: ”Vore naivt”” >
LÄS ÄVEN: “IS applåderar Trump-segern” >
URSPRUNGSKÄLLAN: “Dalai Lama: ‘I have no worries’ about Trump’s election” >
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.