Dagens PS

Nya fynd visar vad som händer i hjärnan när vi sover

En hjärna. Forskare har hittat nya ledtrådar till vad som händer i vår hjärna när vi sover
Forskare har hittat nya ledtrådar till vad som händer i vår hjärna när vi sover. (AI-genererad bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Forskare har hittat nya detaljer om hur våra hjärnor återställs när vi sover, men de nya fynden skapar nya frågor om sömnens roll under andra halvan av natten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi vet att det är avgörande för vårt fysiska och psykiska välbefinnande att vi får tillräckligt med sömn, men forskare har bara börjat ta reda på vad som faktiskt händer i våra hjärnor när vi sover, det skriver Newsweek.

Kopplingar stärks

Många neuroforskare menar att sömnen är viktig för att återställa våra hjärnor. I en ny studie avslöjas nu spännande data som stödjer den teorin.

Jason Rihel. studiens huvudförfattare och professor i cellulär och utvecklingsbiologi vid University College London, UCL, säger att kopplingarna mellan hjärnceller blir starkare och mer komplexa när vi är vakna.

“Om den här aktiviteten skulle fortsätta med oförminskad styrka skulle den vara energimässigt ohållbar. För många aktiva kopplingar mellan hjärnceller kan förhindra att nya kopplingar görs följande dag”, säger han till Science Daily.

Han säger vidare att även om sömnfunktionen förblir mystisk, kan den fungera som en “off-line”-period när de här förbindelserna kan försvagas över hela hjärnan.

Enligt honom är det som händer när vi sover som en förberedelse för att vi ska kunna lära oss nya saker nästa dag.

ANNONS

Senaste nytt

Använde zebrafiskar

ANNONS

För att studera hjärncellers aktivitet under sömn och vakenhet använde Jason Rihel och hans forskarteam specialdesignade zebrafiskar.

Forskarna intresserade sig särskilt för synapser, kopplingar mellan hjärncellerna som gör att information kan överföras från en cell till en annan.

Efter flera cykler med sömn och vakenhet såg forskarna att hjärncellerna konsekvent fick fler kopplingar när fiskarna var vakna och att de förlorade dem när de sov.

Det här inträffade dock mest under den första halvan av nattsömnen, vilket speglar mönstret av långsamma hjärnvågor som är en del av sömncykeln som är starkast i början av natten.

Forskarna fann även att det här var beroende av hur mycket sömnbehov fiskarna byggt upp, om de berövades sin sömn under några timmar fortsatte kopplingarna att öka tills de fick sova.

Inget om andra halvan

“Om mönstren vi observerade stämmer hos människor, tyder våra fynd på att denna ombyggnad av synapser kan vara mindre effektiv under en tupplur mitt på dagen, när sömntrycket fortfarande är lågt, snarare än på natten, när vi verkligen behöver sömnen”, säger Jason Rihel till Science Daily.

Studiens förstaförfattare Anya Suppermpool, vid UCL, säger att fynden stärker teorin att sömn dämpar kopplingar i hjärnan och förbereder den för mer lärande och nya kopplingar.

ANNONS

“Men vår studie säger oss ingenting om vad som händer under den andra halvan av natten. Det finns andra teorier om att sömn är en tid för att rensa ut avfall i hjärnan, eller att reparera skadade celler, kanske kommer andra funktioner igång under andra halvan av natten”, säger hon till Science Daily.

En sömnstörning ingen vill prata om

En pinsam sömnstörning som ingen vill prata om, och som många inte ens vet att de, tillhör samma sorts sömnstörning som sömngång.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS