Med rörtången och skiftnyckeln som främsta uppfinningar, blev bondsonen JP Johansson en av våra största uppfinnare.
Skiftnyckeln – svensk genial uppfinning
Mest läst i kategorin
I jakten på den svenska entreprenörsandan berättar vi om de personer och företag som tillsammans och var och en för sig, lade grunden till dagens Sverige. Här kan du bland annat läsa om:
•Albert Bonnier – grundare av Bonnier-sfären
•Hilda och LM Ericsson som grundade dagens Ericsson
•Ingvar Kamprad – mannen bakom de platta paketen.
•Investor – 1900-talets lok i svensk ekonomi
•Historien bakom framgångs-sagan Ica
I nöden provas vännen, sägs det. Men det är också nöden som är mycket av uppfinningarnas moder. Det är först när du ställs inför ett verkligt problem som du blir kreativ på riktigt.
Johan Petter Johansson är en av de, som inför problem, skapade lösningar. Det kunde vara ur helt dagliga händelser, som denne Vårgårda-son skapade uppfinningar som sedermera skulle bli världsuppfinningar.
Men hans liv började som de flesta andras under 1800-talets andra hälft – i krockzonen mellan industrialismen och det klassiska bondesamhället. Det var som två samhällen som samtidigt hävdade sin rätt, och idag vet vi vilken av de båda som avgick med segern.
JP:s liv började som vallpojke. Men nyfikenheten för allt det nya som kom med ångmaskinerna och den nya tekniken, fattade snart hans intresse.
Blev rallare
Järnvägen var en central bit i det växande industri-Sverige, så när han fick höra att järnvägsbygget Stockholm – Västerås – Bergslagen behövde arbetare, sökte han sig dit som rallare och eldare.
Men det var under hans anställning på Munktells mekaniska Verkstad i Eskilstuna som hans geni började märkas. Eter några års anställning där, började JP umgås med planer på att emigrera till USA.
Detta sågs på med oro från bolagets ledning, som hade förstått att ynglingen från Vårgårda besatt en speciell teknisk begåvning och erbjöd honom i stort sett valfri plats på företaget – bara han stannade.
Så blev det. Och snart började han leverera genom att 1883 presentera sin första uppfinning, en smörjkopp, som Munktell kunde ta patent på.
Senaste nytt
Blev egen
Det blev tre år till hos Munktells innan JP såg sin framtid som egen företagare. 1886 flyttade han därför till Enköping och grundade Enköpings Mekaniska Verkstad.
Företaget växte snabbt och ett år senare var det hela 14 personer anställda i bolaget. JP Johansson var mycket mån om sina anställda och såg till att bygga både bostäder och skolor till dem och blev på så sätt mycket uppskattad, både som chef och i allmänhet i Enköping.
Men det var med rörtången 1888 som JP Johanssons namn blev känt utanför hans arbetsplatser. Det var med det patentet han klev upp i skaran av stora svenska uppfinnare och fick genom den, en slags industriell stjärnstatus.
Rörtången skulle snart följas av fler nyskapande verktyg. Och det mest kända, formades faktiskt just av en situation som skapades ur ett behov. Så här berättade JP själv:
En enda räcker
“…jag hade bara en sats rörtänger och när en arbetare tog dem allihop med sig ut i bygden, så stod jag utan tänger. Man måste ju ha tänger för alla rördimensioner med sig, envar av dem tog endast en dimension och då fick man dra med sig ett helt tungt lass.
Då slog det mig plötsligt en dag att det vore bra att ha ställbara rörtänger. Jag konstruerade den första ställbara rörtången, som tog flera dimensioner, fick patent på den och – övergick från att vara reparatör till att bli konstruktör och fabrikör. Jag fann att det var behagligare att skriva räkning på en levererad fabriksvara än att utföra reparationer som alltid ansågs för dyra…“
Med skiftnyckeln kom sålunda JP Johanssons liv att för alltid förändras. Med skiftnyckeln bokstavligt i hand, sökte han nu affärspartners för att kunna vidareutveckla sina uppfinningar, och fann snart en vapendragare i affärsmannen Bo A Hjorth.
En världssuccé
Bo A Hjorth och hans bolag B.A. Hjorth fick 1902 ensamrätt på försäljningen av JP Johanssons uppfunna verktyg, vilket blev grunden i en enorm tillväxtfas för samtliga inblandade.
Trots att rörtången och skiftnyckeln nu växte till världsprodukter, fortsatte JP Johansson att sitta vid ritbordet och skapa nya uppfinningar. Och för att på heltid kunna ägna sig åt uppfinnandet, överlät han bolaget åt sin son Hannes samt till B.A. Hjorth.
JP Johansson fortsatte uppfinna i hela sitt liv. En gärning som till slut landade på hela 100 patent. Men det är med rörtången och skiftnyckeln som bonnpojken från Vårgårda har gått till historien.
Läs om uppfinningen osthyveln här. Dagens PS.
Läs om fler patent från JP Johansson här.
ANNONS
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.