Dagens PS

Kaffe på flyget? Ingen självklar höjdare

Kaffe viktigt på flyget - men svårt att brygga
20 miljoner koppar kaffe per år. Så mycket serverar SAS under sina flighter. Till det kommer dessutom 10 miljoner koppar té. (Foto: Pressbild SAS)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Nej, kaffet smakar inte som likadant på flyget. Höjdskillnaden gör att smaken inte når samma höjder. Här är hur SAS agerar för att fixa fikat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snart kliver den in i den definitiva medelåldern och blir 40. Just nu är den 37, den kaffekanna som servat SAS sedan 1988.

Att servera kaffe en mil upp i luften kan ju kräva en del och därför behövde SAS en särskilt spillsäker och ergonomisk kaffekanna.

En sådan fick man, designad av Maria Benktzon och Sven-Eric Juhlin och den blev en succé inte bara hos SAS utan en världssuccé.

Idag används kannan av ett 40-tal flygbolag världen över och har belönats med flera prestigefyllda designpriser.

Kaffekannan är dessutom en del av de permanenta samlingarna på Moma i New York, Design Museum i London och Nationalmuseum i Stockholm.

Vad en kopp kaffe gör med din magkänsla – på riktigt. Dagens PS

30 miljoner koppar per år

Svenskarna är ett av världens mer kaffedrickande folk, även om vi inte längre tillhör den absoluta världseliten i sammanhanget.

I vilket fall ska den dagliga dosen kaffe intas var vi än befinner oss och som en konsekvens av det serverar SAS varje år cirka 20 miljoner koppar kaffe och dessutom 10 miljoner koppar te.

ANNONS

20 miljoner koppar är ungefär 4 miljoner liter eller med ett annat mått nog mycket för att fylla nästan två fullskaliga simbassänger för elittävlingar, även om ingen utifrån dagens kaffepriser skulle komma på en sådan idé.

Världssuccén som servat SAS sedan 1988. Den spillsäkra kaffekanna som i dag används av 40-talet flygbolag världen över. (Foto: Pressbild SAS)
ANNONS

Senaste nytt

Smakar annorlunda på hög höjd

Vad som däremot händer när SAS gör vad man ska, det vill säga serverar kaffe på hög höjd, är att kaffet faktiskt smakar annorlunda.

Våra sinnen påverkas rent allmänt i så motto att smaklökarna dämpas och luktsinnet blir mindre känsligt.

Det gör att kaffe ombord på flygplan ofta upplevs som mindre smakrikt och mer bittert än när det serveras på marken.

För att kompensera detta justerar flygbolag ofta både bryggteknik och väljer kraftfullare kaffebönor, för att ge en smakupplevelse som liknar den där hemma.

Det finns fler skillnader som påverkar smak och kvalitet. Kaffe kokar vid lägre temperatur uppe i luften. Vatten kokar vid cirka 80 grader under en flygning på grund av lägre atmosfärstryck på hög höjd.

Eftersom kaffe vanligtvis blir bäst och bryggs bäst vid 93-96 grader Celsius, påverkas smaken och resultat kan bli en lite svagare och ”ojämnare” smak än vanligt.

ANNONS

”En utmaning vi tar på allvar”

”För många av våra resenärer är en kopp kaffe mer än bara en dryck, det är en liten stund av hemkänsla, även när man är långt ovanför molnen. Att brygga en riktigt god kopp på 10 000 meters höjd är en utmaning vi tar på största allvar och en konst vi ständigt förfinar”, säger Alexander Lund, chef för Food & Beverage hos SAS.

Även den som väljer té har en del att tänka på under flygresan.

SAS tipsar att svart och grönt té oftast klarar sig bra i luften, men att örttéer med mildare smak, exempelvis kamomill, mynta eller frukttéer, kan kännas smaklösa på hög höjd.

Våra dämpade smaklökar och den lägre kokpunkten på vatten gör att sådana téer inte kommer till sin rätt.

”Satsa i stället på sorter med lite mer kraft i smaken för bästa te-upplevelse ombord”, är tipset från SAS.

Tiden på dygnet du bör dricka kaffe – för bäst effekt. Dagens PS

Nya siffror: Bromma flygplats utraderad. Dagens PS

Oron växer: Kommer vårt kaffe räcka till? Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS